Неред у бањалучкој опозицији

Милош Васиљевић
Неред у бањалучкој опозицији

БАЊАЛУКА - Док актуелни градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић не доводи у питање кандидатуру и сигурну побједу на предстојећим локалним изборима, његове страначке колеге, Милко Грмуша и Игор Црнадак, јавности су дали до знања да није још дефинитивно ко ће бити кандидат ПДП-а.

Да ли све ово води до новог расцјепа у ПДП-у или ће се ипак и овог пута смирити страсти требало би да буде познато до краја мјесеца. Градоначелник Драшко Станивуковић истакао је јуче да има подршку странке и да га не брину “кокодакања” оних који не мисле добро партији, осврћући се на реакције Црнатка и Грмуше. Он им је одговорио да је након сједнице Предсједништва Градског одбора ПДП јасно наведено да је једногласно предложен као кандидата за градоначелника.

- Дакле, нисам уопште оспорио то да коначну одлуку доноси Предсједништво и Главни одбор ПДП, нити сам оспорио процедуру. Јасно сам навео да ће се у наредном периоду о истом питању изјаснити свих 57 мјесних одбора ПДП Бањалука - истакао је Станивуковић.

Према његовим ријечима, сједница Предсједништва Градског одбора ПДП сазвана је легално, сви су о томе били обавијештени, а на њој су била присутна двојица потпредсједника и секретар те су имали потребан кворум.

- На сједници смо имали двије теме: кандидатске листе за одборнике и кандидатура за градоначелника. Усаглашено је да ће једини кандидат у име Градског одбора ПДП-а бити садашњи и будући градоначелник - казао је Станивуковић.

Још у суботу у заједничком обраћању јавности Црнадак и Грмуша су навели да се у Градском одбору ПДП Бањалука спроводе унутарстраначки избори те да у гласању за кандидата за градоначелника на састанку у петак није учествовао нико од чланова најужег руководства ПДП који су из Бањалуке.

- Колегијум Предсједништва, Предсједништво и Главни одбор ПДП јесу органи који у складу са Статутом ПДП могу донијети одлуку о кандидату ПДП за градоначелника Бањалуке до краја фебруара ове године - рекли су Црнадак и Грмуша.

Политички аналитичар Небојша Тојагић рекао је за “Глас Српске” да у овом моменту једино јединствена опозиција има шансе за побједу над кандидатом СНСД- а.

- Вјерујем да су тога свјесни и у опозицији и да ће Драшко Станивуковић бити једини кандидат на изборима. У наредном периоду доћи ће до смиривања страсти унутар опозиције и биће јасно ко је кандидат. Тек након тога доћи ће до финализирања програма у оба табора. У овом моменту Станивуковић је знак за једнакост по снази са ПДП-ом у Бањалуци. Црнадак и Грмуша су статистичка грешка када је у питању њихова снага унутар ПДП-а и без њих се може уколико би се одлучили да наступе ван странке. Многи су очекивали и да ће изласком Јелене Тривић из ПДП-а настати хаос што се није догодило. Хипотетичким одласком поменутог двојца, што се неће догодити, не би било неке штете за ПДП - рекао је Тојагић.

Политички аналитичар Велизар Антић за “Глас Српске” каже да, како сада ствари стоје, опозиција у Бањалуци, ипак, неће имати једног кандидата.

- Кандидатуру је најавио Станивуковић, а да прије тога није обавио консултације са осталим опозиционим партијама. Нешто слично је урадио и за прошле изборе када се сам кандидовао годину дана прије њих и на тај начин пред свршен чин довео остале опозиционе партије. Док су га прошли пут сви подржали, овог пута не вјерујем да ће добити подршку - казао је Антић.

Владајућа коалиција

Велизар Антић казао је да ова ситуација одговара владајућој коалицији за коју вјерује да ће се усагласити о једном имену.

- Не вјерујем да у том блоку било ко има снаге да се супротстави СНСД-у и да не подржи њиховог кандидата - рекао је Антић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана