Nered u banjalučkoj opoziciji

Miloš Vasiljević
Nered u banjalučkoj opoziciji

BANjALUKA - Dok aktuelni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ne dovodi u pitanje kandidaturu i sigurnu pobjedu na predstojećim lokalnim izborima, njegove stranačke kolege, Milko Grmuša i Igor Crnadak, javnosti su dali do znanja da nije još definitivno ko će biti kandidat PDP-a.

Da li sve ovo vodi do novog rascjepa u PDP-u ili će se ipak i ovog puta smiriti strasti trebalo bi da bude poznato do kraja mjeseca. Gradonačelnik Draško Stanivuković istakao je juče da ima podršku stranke i da ga ne brinu “kokodakanja” onih koji ne misle dobro partiji, osvrćući se na reakcije Crnatka i Grmuše. On im je odgovorio da je nakon sjednice Predsjedništva Gradskog odbora PDP jasno navedeno da je jednoglasno predložen kao kandidata za gradonačelnika.

- Dakle, nisam uopšte osporio to da konačnu odluku donosi Predsjedništvo i Glavni odbor PDP, niti sam osporio proceduru. Jasno sam naveo da će se u narednom periodu o istom pitanju izjasniti svih 57 mjesnih odbora PDP Banjaluka - istakao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, sjednica Predsjedništva Gradskog odbora PDP sazvana je legalno, svi su o tome bili obaviješteni, a na njoj su bila prisutna dvojica potpredsjednika i sekretar te su imali potreban kvorum.

- Na sjednici smo imali dvije teme: kandidatske liste za odbornike i kandidatura za gradonačelnika. Usaglašeno je da će jedini kandidat u ime Gradskog odbora PDP-a biti sadašnji i budući gradonačelnik - kazao je Stanivuković.

Još u subotu u zajedničkom obraćanju javnosti Crnadak i Grmuša su naveli da se u Gradskom odboru PDP Banjaluka sprovode unutarstranački izbori te da u glasanju za kandidata za gradonačelnika na sastanku u petak nije učestvovao niko od članova najužeg rukovodstva PDP koji su iz Banjaluke.

- Kolegijum Predsjedništva, Predsjedništvo i Glavni odbor PDP jesu organi koji u skladu sa Statutom PDP mogu donijeti odluku o kandidatu PDP za gradonačelnika Banjaluke do kraja februara ove godine - rekli su Crnadak i Grmuša.

Politički analitičar Nebojša Tojagić rekao je za “Glas Srpske” da u ovom momentu jedino jedinstvena opozicija ima šanse za pobjedu nad kandidatom SNSD- a.

- Vjerujem da su toga svjesni i u opoziciji i da će Draško Stanivuković biti jedini kandidat na izborima. U narednom periodu doći će do smirivanja strasti unutar opozicije i biće jasno ko je kandidat. Tek nakon toga doći će do finaliziranja programa u oba tabora. U ovom momentu Stanivuković je znak za jednakost po snazi sa PDP-om u Banjaluci. Crnadak i Grmuša su statistička greška kada je u pitanju njihova snaga unutar PDP-a i bez njih se može ukoliko bi se odlučili da nastupe van stranke. Mnogi su očekivali i da će izlaskom Jelene Trivić iz PDP-a nastati haos što se nije dogodilo. Hipotetičkim odlaskom pomenutog dvojca, što se neće dogoditi, ne bi bilo neke štete za PDP - rekao je Tojagić.

Politički analitičar Velizar Antić za “Glas Srpske” kaže da, kako sada stvari stoje, opozicija u Banjaluci, ipak, neće imati jednog kandidata.

- Kandidaturu je najavio Stanivuković, a da prije toga nije obavio konsultacije sa ostalim opozicionim partijama. Nešto slično je uradio i za prošle izbore kada se sam kandidovao godinu dana prije njih i na taj način pred svršen čin doveo ostale opozicione partije. Dok su ga prošli put svi podržali, ovog puta ne vjerujem da će dobiti podršku - kazao je Antić.

Vladajuća koalicija

Velizar Antić kazao je da ova situacija odgovara vladajućoj koaliciji za koju vjeruje da će se usaglasiti o jednom imenu.

- Ne vjerujem da u tom bloku bilo ko ima snage da se suprotstavi SNSD-u i da ne podrži njihovog kandidata - rekao je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana