Нерадна недјеља у Бањалуци: Цвјећари и пекари моћи ће да раде до поднева

Јелена Танацковић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Одлука о нерадној недјељи упућена је у скупштинску процедуру те ће се највјероватније наћи пред одборницима на првом засједању у јуну, поручио је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Иако је раније било најављивано да ће овом одлуком бити обухваћене све дјелатности осим угоститељства, Станивуковић је објаснио да ће се изузеци односити на пекаре и цвећаре.

- Направили смо одлуку којом ће пекаре и цвјећаре моћи да раде само у првом дијелу дана. Сматрамо да је једна од навика одлазак у цркву или гробље недјељом тако да ће цвјећаре моћи да раде до 12 или 13 часова - рекао је Станивуковић. Додао је да ће исто радно вријеме важити и за пекаре.

- Њима остављамо на избор да ли ће радити. Сви остали, маркети и тржни центри неће моћи радити осим, ако се у неком специфичном периоду деси нешто важно онда се може направити изузетак - појаснио је Станивуковић.

Казао је да се градска администрација трудила да извуче позитивне ефекте из овакве одлуке.

- Истраживање које смо урадили показало је да преко 60 одсто запослених у трговинама чине жене, мајке, те да оне имају право на слободан дан тек након 10 или чак 14 узастопних радних дана, што негативно утиче на њихове породице и квалитет живота - истакао је градоначелник.

Он је нагласио да су подаци о искуствима других градова, који су увели нерадну недјељу показали да незапосленост није порасла, већ напротив да је само дошло до прерасподјеле радника, а никако до додатних отпуштања.

- Многе трговине у овом тренутку не могу да обезбиједе довољно радне снаге због недостатка радника, тако да ће овом одлуком доћи само до прерасподјеле радне снаге, никако до додатних отпуштања. Апелујем на све одборнике да заједно подржимо ову иницијативу и политичке несугласице оставимо по страни, првенствено због наших суграђана - рекао је Станивуковић.

Предсједник Скупштине града Бањалуке Младен Илић рекао је да је за петак заказан колегијум Скупштине града, који ће одлучити када ће бити расправљано о приједлогу одлуке о нерадној недјељи.

- Нацрт ребаланса буџета наћи ће на колегијуму, а то је једна од најбитнијих тачака у току ове године - рекао је Илић.

Илић је додао да сматра да нерадна недјеља носи позитивне и негативне ефекте.

- Мислим да није урађена детаљна анализа. С једне стране, лијепо је чути да ће људи имати слободну недјељу. С друге стране то може довести до тога да у маркетима гдје је запослено 14 људи, а уколико недјеља буде нерадна, буде довољно 12 људи. Вјерујем да ћемо сви донијети исправну одлуку. Искористићу прилику да разговарам са колегама из Бијељине који су освојили сличну одлуку прије неколико мјесеци - казао је Илић.

Одборници су разматрали о реализацији појединих програма попут програма уређења грађевинског земљишта, као и извјештај о раду за протеклу, али и приједлог програма рада зимске службе за наредну годину, док извјештај о заједничкој комуналној потрошњи није усвојен. Предсједник Скупштине града Бањалуке Младен Илић рекао је да су Одборници именовали новог- старог директора Центра за социјални рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана