Neradna nedjelja u Banjaluci: Cvjećari i pekari moći će da rade do podneva

Jelena Tanacković
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Odluka o neradnoj nedjelji upućena je u skupštinsku proceduru te će se najvjerovatnije naći pred odbornicima na prvom zasjedanju u junu, poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Iako je ranije bilo najavljivano da će ovom odlukom biti obuhvaćene sve djelatnosti osim ugostiteljstva, Stanivuković je objasnio da će se izuzeci odnositi na pekare i cvećare.

- Napravili smo odluku kojom će pekare i cvjećare moći da rade samo u prvom dijelu dana. Smatramo da je jedna od navika odlazak u crkvu ili groblje nedjeljom tako da će cvjećare moći da rade do 12 ili 13 časova - rekao je Stanivuković. Dodao je da će isto radno vrijeme važiti i za pekare.

- Njima ostavljamo na izbor da li će raditi. Svi ostali, marketi i tržni centri neće moći raditi osim, ako se u nekom specifičnom periodu desi nešto važno onda se može napraviti izuzetak - pojasnio je Stanivuković.

Kazao je da se gradska administracija trudila da izvuče pozitivne efekte iz ovakve odluke.

- Istraživanje koje smo uradili pokazalo je da preko 60 odsto zaposlenih u trgovinama čine žene, majke, te da one imaju pravo na slobodan dan tek nakon 10 ili čak 14 uzastopnih radnih dana, što negativno utiče na njihove porodice i kvalitet života - istakao je gradonačelnik.

On je naglasio da su podaci o iskustvima drugih gradova, koji su uveli neradnu nedjelju pokazali da nezaposlenost nije porasla, već naprotiv da je samo došlo do preraspodjele radnika, a nikako do dodatnih otpuštanja.

- Mnoge trgovine u ovom trenutku ne mogu da obezbijede dovoljno radne snage zbog nedostatka radnika, tako da će ovom odlukom doći samo do preraspodjele radne snage, nikako do dodatnih otpuštanja. Apelujem na sve odbornike da zajedno podržimo ovu inicijativu i političke nesuglasice ostavimo po strani, prvenstveno zbog naših sugrađana - rekao je Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluke Mladen Ilić rekao je da je za petak zakazan kolegijum Skupštine grada, koji će odlučiti kada će biti raspravljano o prijedlogu odluke o neradnoj nedjelji.

- Nacrt rebalansa budžeta naći će na kolegijumu, a to je jedna od najbitnijih tačaka u toku ove godine - rekao je Ilić.

Ilić je dodao da smatra da neradna nedjelja nosi pozitivne i negativne efekte.

- Mislim da nije urađena detaljna analiza. S jedne strane, lijepo je čuti da će ljudi imati slobodnu nedjelju. S druge strane to može dovesti do toga da u marketima gdje je zaposleno 14 ljudi, a ukoliko nedjelja bude neradna, bude dovoljno 12 ljudi. Vjerujem da ćemo svi donijeti ispravnu odluku. Iskoristiću priliku da razgovaram sa kolegama iz Bijeljine koji su osvojili sličnu odluku prije nekoliko mjeseci - kazao je Ilić.

Odbornici su razmatrali o realizaciji pojedinih programa poput programa uređenja građevinskog zemljišta, kao i izvještaj o radu za proteklu, ali i prijedlog programa rada zimske službe za narednu godinu, dok izvještaj o zajedničkoj komunalnoj potrošnji nije usvojen. Predsjednik Skupštine grada Banjaluke Mladen Ilić rekao je da su Odbornici imenovali novog- starog direktora Centra za socijalni rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana