Нема обећаног повећања субвенција

Маријана Миљић Бјеловук
Нема обећаног повећања субвенција

У градској каси за идућу годину планирано је пола милиона марака више за субвенције родитељима чији малишани иду у приватне вртиће на подручју града, у односу на 2023. Међутим, још нема назнака да ће бити повећана мјесечна примања од 60 марака по дјетету коју су градске власти најављивале још од почетка ове године.

Како објашњавају из Градске управе, износ за ове намјене је повећан због раста број корисника субвенција за приватне вртиће. Наиме, у нацрту буџета града за 2024. годину који ће се наћи пред одборницима локалног парламента, а који је заказан за 30. новембар, наведено је да је за програм “0 дјеце на листама чекања за вртић” планирано 1,6 милиона марака, док је у овој години за те намјене у градској каси предвиђено 1,1 милион.

Из Градске управе појашњавају да су у ребалансу буџета, који још није разматран, тражена додатна средства за ове намјене у износу од 550.000 КМ. 

- Тражена додатна средства биће потребна како би био обезбијеђен потребан износ средстава за исплату субвенција - кажу у Градској управи.

Главни разлог повећања износа на овој ставци, поручују из Градске управе, јесте повећање броја корисника субвенције које се биљежи из мјесеца у мјесец. 

- Број корисника субвенције је промјенљив са тенденцијом раста. Поређења ради, у децембру 2022. године било је 2.120 корисника субвенција, док сада тај број износи 2.332. Због тога је у нацрту буџета града за 2024. планиран већи износ него што је био у претходној години - поручили су.

Из Градске управе тврде да за наведену ставку у наредном периоду планирају спровести низ активности и мјера како би се дошло до повољнијег рјешења у виду повећања износа ових субвенција.

Са друге стране, градоначелник Драшко Станивуковић још од почетка ове године наводи да ће ове субвенције бити повећане, а то је поновио и у новембру када је рекао да је у плану да износ тренутне подршке од 60 КМ мјесечно дође до 100 КМ за наредну годину.

Родитељи чији малишани иду у приватне вртиће боре се са сталним поскупљењем, јер често власници ових установа формирају нове цјеновнике.

- Могу да раде шта хоће па често помињу да ће цијена боравка дјеце у вртићима поскупјети и то наравно спроводе у дјело. Немам другог избора него да шаљем дјецу у приватни вртић, јер у јавном нема мјеста. Тамо никада нећемо доћи на ред. Надамо се да ће она најављена обећања по питању повећања субвенције за наше малишане који иду у приватне вртиће једном угледати свјетлост дана, јер о њима се прича скоро годину дана, а ништа се не ради  - казала је Мирјана М. чија дјеца иду у приватне вртиће.

Нагласила је и да исплата субвенција за ове намјене често касни, те да родитељи никада не знају када ће исте бити исплаћене.

Пронаталитетна политика

Град има више ставки у буџету у вези са пронаталитетном политиком.

- Поред субвенционисања трошкова услуга боравка дјеце у приватним вртићима додјељују се стипендије ученицима и студентима, суфинансирају трошкови вантјелесне оплодње, додјељује се једнократна подршка приликом рођења дјетета. Са друге стране, ученицима од петог до деветог разреда обезбијеђени су бесплатни уџбеници, а за дјецу из породица са четворо и више дјеце бесплатан превоз – казали су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана