Nema obećanog povećanja subvencija

Marijana Miljić Bjelovuk
Nema obećanog povećanja subvencija

U gradskoj kasi za iduću godinu planirano je pola miliona maraka više za subvencije roditeljima čiji mališani idu u privatne vrtiće na području grada, u odnosu na 2023. Međutim, još nema naznaka da će biti povećana mjesečna primanja od 60 maraka po djetetu koju su gradske vlasti najavljivale još od početka ove godine.

Kako objašnjavaju iz Gradske uprave, iznos za ove namjene je povećan zbog rasta broj korisnika subvencija za privatne vrtiće. Naime, u nacrtu budžeta grada za 2024. godinu koji će se naći pred odbornicima lokalnog parlamenta, a koji je zakazan za 30. novembar, navedeno je da je za program “0 djece na listama čekanja za vrtić” planirano 1,6 miliona maraka, dok je u ovoj godini za te namjene u gradskoj kasi predviđeno 1,1 milion.

Iz Gradske uprave pojašnjavaju da su u rebalansu budžeta, koji još nije razmatran, tražena dodatna sredstva za ove namjene u iznosu od 550.000 KM. 

- Tražena dodatna sredstva biće potrebna kako bi bio obezbijeđen potreban iznos sredstava za isplatu subvencija - kažu u Gradskoj upravi.

Glavni razlog povećanja iznosa na ovoj stavci, poručuju iz Gradske uprave, jeste povećanje broja korisnika subvencije koje se bilježi iz mjeseca u mjesec. 

- Broj korisnika subvencije je promjenljiv sa tendencijom rasta. Poređenja radi, u decembru 2022. godine bilo je 2.120 korisnika subvencija, dok sada taj broj iznosi 2.332. Zbog toga je u nacrtu budžeta grada za 2024. planiran veći iznos nego što je bio u prethodnoj godini - poručili su.

Iz Gradske uprave tvrde da za navedenu stavku u narednom periodu planiraju sprovesti niz aktivnosti i mjera kako bi se došlo do povoljnijeg rješenja u vidu povećanja iznosa ovih subvencija.

Sa druge strane, gradonačelnik Draško Stanivuković još od početka ove godine navodi da će ove subvencije biti povećane, a to je ponovio i u novembru kada je rekao da je u planu da iznos trenutne podrške od 60 KM mjesečno dođe do 100 KM za narednu godinu.

Roditelji čiji mališani idu u privatne vrtiće bore se sa stalnim poskupljenjem, jer često vlasnici ovih ustanova formiraju nove cjenovnike.

- Mogu da rade šta hoće pa često pominju da će cijena boravka djece u vrtićima poskupjeti i to naravno sprovode u djelo. Nemam drugog izbora nego da šaljem djecu u privatni vrtić, jer u javnom nema mjesta. Tamo nikada nećemo doći na red. Nadamo se da će ona najavljena obećanja po pitanju povećanja subvencije za naše mališane koji idu u privatne vrtiće jednom ugledati svjetlost dana, jer o njima se priča skoro godinu dana, a ništa se ne radi  - kazala je Mirjana M. čija djeca idu u privatne vrtiće.

Naglasila je i da isplata subvencija za ove namjene često kasni, te da roditelji nikada ne znaju kada će iste biti isplaćene.

Pronatalitetna politika

Grad ima više stavki u budžetu u vezi sa pronatalitetnom politikom.

- Pored subvencionisanja troškova usluga boravka djece u privatnim vrtićima dodjeljuju se stipendije učenicima i studentima, sufinansiraju troškovi vantjelesne oplodnje, dodjeljuje se jednokratna podrška prilikom rođenja djeteta. Sa druge strane, učenicima od petog do devetog razreda obezbijeđeni su besplatni udžbenici, a za djecu iz porodica sa četvoro i više djece besplatan prevoz – kazali su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana