Не блиједе сјећања на творца модерне Бањалуке

М. С.
Не блиједе сјећања на творца модерне Бањалуке

БАЊАЛУКА - Поводом 61. годишњице смрти првог бана Врбаске бановине Светислава Тисе Милосављевића, делегација Града положила је јуче вијенац на споменик једној од најзаслужнијих личности за урбани развој Крајишке љепотице у 20. вијеку. Рођен је у Нишу 7. септембар 1882. као старији син богатог нишког трговца Томе и Василије Милосављевић а умро је 28. јула 1960. године Београду.

Историчари га са разлогом сматрају једним од твораца модерне Бањалуке, за чије вријеме су подигнуте најупечатљивије грађевине града на Врбасу, Бански двор, Народно позориште Републике Српске, Хипотекарна банка (данас Палата предсједника Српске), хотел “Палас” што га чини једним од најистакнутијих историјских. Нека од банових највећих здања попут Банске палате (данас Градска управа), Банског двора, Хигијенског завода, Учитељске и Пољопривредне школе донијела су му ласкаво име “Бањалучки Перикле”. Био је оснивач и бановинског музеја, Удружења за туризам, Занатске и Трговачке коморе, као и покретач “Врбаских новина” и “Књижевне Крајине”.

- Бан Тиса Милосављевић је ударио темеље модерне Бањалуке и сви ми који волимо овај град морамо му бити захвални – истакла је становница Центра Јожица Марић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана