Ne blijede sjećanja na tvorca moderne Banjaluke

M. S.
Ne blijede sjećanja na tvorca moderne Banjaluke

BANjALUKA - Povodom 61. godišnjice smrti prvog bana Vrbaske banovine Svetislava Tise Milosavljevića, delegacija Grada položila je juče vijenac na spomenik jednoj od najzaslužnijih ličnosti za urbani razvoj Krajiške ljepotice u 20. vijeku. Rođen je u Nišu 7. septembar 1882. kao stariji sin bogatog niškog trgovca Tome i Vasilije Milosavljević a umro je 28. jula 1960. godine Beogradu.

Istoričari ga sa razlogom smatraju jednim od tvoraca moderne Banjaluke, za čije vrijeme su podignute najupečatljivije građevine grada na Vrbasu, Banski dvor, Narodno pozorište Republike Srpske, Hipotekarna banka (danas Palata predsjednika Srpske), hotel “Palas” što ga čini jednim od najistaknutijih istorijskih. Neka od banovih najvećih zdanja poput Banske palate (danas Gradska uprava), Banskog dvora, Higijenskog zavoda, Učiteljske i Poljoprivredne škole donijela su mu laskavo ime “Banjalučki Perikle”. Bio je osnivač i banovinskog muzeja, Udruženja za turizam, Zanatske i Trgovačke komore, kao i pokretač “Vrbaskih novina” i “Književne Krajine”.

- Ban Tisa Milosavljević je udario temelje moderne Banjaluke i svi mi koji volimo ovaj grad moramo mu biti zahvalni – istakla je stanovnica Centra Jožica Marić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana