Нацрт буџет града за наредну годину 146,6 милиона КМ

A. С.
Нацрт буџет града за наредну годину 146,6 милиона КМ

Нацртом буџета од 146,6 милиона КМ за 2020. годину, који се данас нашао пред одборницима Скупштине града, предвиђено је око 30 милиона КМ за изградњу моста у Српским топлицама, отварање нових 450 мјеста у градским вртићима и завршетак водоводног система "Вода 2".

Рекао је то градоначелник Игор Радојичић и истакао да Градска управа посљедње три године држи исти темпо када је ријеч о улагању у инфраструктуру.

- Нацртом је планирано финансирање изградње моста у Топлицама, проширење четири вртића чиме ћемо добити 450 нових мјеста и то представља највеће проширење Центра за предшколско васпитање у посљедњих 40 година. Затим, наставља се градња водоводне мреже чиме би 95 одсто грађана требало да има стабилно снабдијевање водом – рекао је Радојичић.

Он је истакао да су повећања улагања у спорт и културу, али и да су предвиђена већа давања за социјално угрожене категорије.

- Сљедеће године у плану је изградња двије спортске дворане, неколико теретана на отвореном, фудбалски терен са вјештачком травом, али и наставак бројних активности из ових области – казао је Радојичић.

Пред одборницима се нашао и Нацрт ребаланса буџета за ову годину у висини од 210 милиона КМ, а основни разлог за уврштавање у оквир буџета је реструктурисање градског дуга у износу од 60 милиона марака.

Предсједник Скупштине Зоран Талић рекао је да је буџет за сљедећу годину развојног, али и социјалног карактера и позвао све суграђане да се укључе у расправу о буџету за наредну годину.

- Важно је споменути да ће бити издвојено око два милиона КМ за подстицаје у привреди и пољопривреди, око 1,5 милион КМ за стипендије ученика и студената, што показује да град брине о својим суграђанима – рекао је Талић.

Велику расправу изазвао је Приједлог Одлуке о измјени одлуке о одобравању зајма "Еко-топланама", а самостални одборник Саша Лазић иронично је прокоментарисао да је Градска управа "широке руке".

- Тражите од Скупштине одобрење за краткорочно задуживање, а онда бескаматно кредитирате "Еко-топлане". Могу да схватим да је то пословна тајна, али требало би објелоданити за шта се троши тај новац који дају грађани – рекао је Лазић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана