Nacrt budžet grada za narednu godinu 146,6 miliona KM

A. S.
Nacrt budžet grada za narednu godinu 146,6 miliona KM

Nacrtom budžeta od 146,6 miliona KM za 2020. godinu, koji se danas našao pred odbornicima Skupštine grada, predviđeno je oko 30 miliona KM za izgradnju mosta u Srpskim toplicama, otvaranje novih 450 mjesta u gradskim vrtićima i završetak vodovodnog sistema "Voda 2".

Rekao je to gradonačelnik Igor Radojičić i istakao da Gradska uprava posljednje tri godine drži isti tempo kada je riječ o ulaganju u infrastrukturu.

- Nacrtom je planirano finansiranje izgradnje mosta u Toplicama, proširenje četiri vrtića čime ćemo dobiti 450 novih mjesta i to predstavlja najveće proširenje Centra za predškolsko vaspitanje u posljednjih 40 godina. Zatim, nastavlja se gradnja vodovodne mreže čime bi 95 odsto građana trebalo da ima stabilno snabdijevanje vodom – rekao je Radojičić.

On je istakao da su povećanja ulaganja u sport i kulturu, ali i da su predviđena veća davanja za socijalno ugrožene kategorije.

- Sljedeće godine u planu je izgradnja dvije sportske dvorane, nekoliko teretana na otvorenom, fudbalski teren sa vještačkom travom, ali i nastavak brojnih aktivnosti iz ovih oblasti – kazao je Radojičić.

Pred odbornicima se našao i Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u visini od 210 miliona KM, a osnovni razlog za uvrštavanje u okvir budžeta je restrukturisanje gradskog duga u iznosu od 60 miliona maraka.

Predsjednik Skupštine Zoran Talić rekao je da je budžet za sljedeću godinu razvojnog, ali i socijalnog karaktera i pozvao sve sugrađane da se uključe u raspravu o budžetu za narednu godinu.

- Važno je spomenuti da će biti izdvojeno oko dva miliona KM za podsticaje u privredi i poljoprivredi, oko 1,5 milion KM za stipendije učenika i studenata, što pokazuje da grad brine o svojim sugrađanima – rekao je Talić.

Veliku raspravu izazvao je Prijedlog Odluke o izmjeni odluke o odobravanju zajma "Eko-toplanama", a samostalni odbornik Saša Lazić ironično je prokomentarisao da je Gradska uprava "široke ruke".

- Tražite od Skupštine odobrenje za kratkoročno zaduživanje, a onda beskamatno kreditirate "Eko-toplane". Mogu da shvatim da je to poslovna tajna, ali trebalo bi objelodaniti za šta se troši taj novac koji daju građani – rekao je Lazić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana