На Старчевици сутра традиционално ломљење чеснице

Г.С
На Старчевици сутра традиционално ломљење чеснице

БАЊАЛУКА - Одбор за помоћ Косову и Метохији и ове године на дан Божића, 7. јануара прирема ломљење чеснице за дјецу у насељу Старчевица.

Традиционални догађај биће одржан послије јутарње божићне литургије око 9.30 часова, у цркви посвећеној Светој Петки, а најсрећнијем дјетету припашће златник у лику Христовог рођења.

– Дванаесто ломљење Божићне чеснице посвећеујемо и молимо за нашу Српску Православну Цркву српском народу и српској дјеци на Косову и Метохији и Црној Гори. Да у миру, слози и праштању  у својим светињама у кругу породица и најдражих дочекају Божић, овај највећи православни празник уз поздрав, Мир Божји, Христос се роди – поручио је предсједник Одбора Милорад Арлов. 

Овај лијепи обичај сваке године окупи велики број дјеце, организатори се надају да ће исто бити и овај пут.

– Божић је велики православни празник христовог рођења, даривања, праштања зато традицинално 12. пут за редом припремамо радост Божића за сву дјецу и позивамо их да дођу у што већем броју. Уз златник припремамо и више килограма бомбона за њих. Жеља и мотив нам је да баш они наставе и пренесу у будућност генерацијама наше вриједне српске обичаје – нагласио је Арлов.

Златник је лане пронашао једанаестогодишњи Никша Тадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана