Na Starčevici sutra tradicionalno lomljenje česnice

G.S
Na Starčevici sutra tradicionalno lomljenje česnice

BANjALUKA - Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji i ove godine na dan Božića, 7. januara prirema lomljenje česnice za djecu u naselju Starčevica.

Tradicionalni događaj biće održan poslije jutarnje božićne liturgije oko 9.30 časova, u crkvi posvećenoj Svetoj Petki, a najsrećnijem djetetu pripašće zlatnik u liku Hristovog rođenja.

– Dvanaesto lomljenje Božićne česnice posvećeujemo i molimo za našu Srpsku Pravoslavnu Crkvu srpskom narodu i srpskoj djeci na Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori. Da u miru, slozi i praštanju  u svojim svetinjama u krugu porodica i najdražih dočekaju Božić, ovaj najveći pravoslavni praznik uz pozdrav, Mir Božji, Hristos se rodi – poručio je predsjednik Odbora Milorad Arlov. 

Ovaj lijepi običaj svake godine okupi veliki broj djece, organizatori se nadaju da će isto biti i ovaj put.

– Božić je veliki pravoslavni praznik hristovog rođenja, darivanja, praštanja zato tradicinalno 12. put za redom pripremamo radost Božića za svu djecu i pozivamo ih da dođu u što većem broju. Uz zlatnik pripremamo i više kilograma bombona za njih. Želja i motiv nam je da baš oni nastave i prenesu u budućnost generacijama naše vrijedne srpske običaje – naglasio je Arlov.

Zlatnik je lane pronašao jedanaestogodišnji Nikša Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana