На Шестој туристичкој регати приказан сав потенцијал средњег тока Врбаса

Ј.Танацковић
На Шестој туристичкој регати приказан сав потенцијал средњег тока Врбаса

БАЊАЛУКА - Неописиве љепоте кањона Тијесно и ријеке Врбас, спуштање низ брзаке и слапове одушевили су учеснике шесте туристичке регате, а из бањалучког рафтинг клуба Кањон показали су да је све спремно за Свјетско првенство на Врбасу.

Више љубитеља природе и авантура уживало је возећи се у чамацима од Крупе на Врбасу до Карановца, а циљ регате је приказати потенцијале којима располаже средњи ток ријеке Врбас као и промоција нове генерације спасилаца на дивљим водама, који су у протеклих неколико дана прошли обуку у Рафтинг цетру Кањон.

У регати су и ове године учествовали представници Града Бањалука, туристички радници, новинари.

Предсједник РК Кањон Александар Пастир истиче да ће током предстојећег Свјетског нова генерација првенства бринути о безбједности такмичара и учесника највеће свјетске рафтинг смотре.

- Све је већ сада спремно за највећу спортску рафтинг манифестацију.

Организацијом Свјетског првенства у категорији Р4, ми смо заокружили сва такмичења на ријеци Врбас. Долазе нам 62 тима из 22 земље свијета, и биће то велики догађај за Бањалуку, Републику Српску и БиХ – рекао је Пастир.

Пастир је нагласио да су регате постале традиција, а да су овом регатом показали да организационо и логистички већ сада спремни за предстојеће првенство на Врбасу и Тари.

Члан посаде СРК Босна из Зенице Сањин  Смрико у протеклих неколико дана прошао обуку за лиценциране спасиоце и водиче.

- Обука је била захтјевна, али смо ју савладали. Дуго сам већ у рафтингу, али, понављам, на свакој обуци научи се нешто ново. Овдје у РЦ Кањон човјек, стварно има и шта и од кога научити – рекао је Смрико.

Савјетница градоначелника за друштвене дјелатности Милада Шукало каже  да Регата је показала да је РК Кањон, спреман за организацију Свјетског првенства у рафтингу, те да град Бањалука и ријека Врбас представљају непресушан извор туристичких потенцијала.

- Када говоримо о рафтингу као о једној од наших најзначајнијих наших туристичких понуда, ми морамо да искажемо захвалност РЦ Кањон који традиционлано организује ову Туристичку регату, а што је још значајније, ми ћемо крајем овог мјесеца бити епицентар свјетског спорта, једне велике спортске манифестације,   и то је нешто због чега смо посебно радосни – рекла је Шукало.

Додала је да се води рачуна, не само о Врбасу као туристичком потенцијалу, него и о заштити и очувању ријеке Врбас. 

- Управо крећемо са студијом која нам треба показати анализу у вези загађености ријеке у урбаном дијелу, као и о изградњи колектора за пречишћавање ријеке Врбас -  казала је Шукало.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана