Na Šestoj turističkoj regati prikazan sav potencijal srednjeg toka Vrbasa

J.Tanacković
Na Šestoj turističkoj regati prikazan sav potencijal srednjeg toka Vrbasa

BANjALUKA - Neopisive ljepote kanjona Tijesno i rijeke Vrbas, spuštanje niz brzake i slapove oduševili su učesnike šeste turističke regate, a iz banjalučkog rafting kluba Kanjon pokazali su da je sve spremno za Svjetsko prvenstvo na Vrbasu.

Više ljubitelja prirode i avantura uživalo je vozeći se u čamacima od Krupe na Vrbasu do Karanovca, a cilj regate je prikazati potencijale kojima raspolaže srednji tok rijeke Vrbas kao i promocija nove generacije spasilaca na divljim vodama, koji su u proteklih nekoliko dana prošli obuku u Rafting cetru Kanjon.

U regati su i ove godine učestvovali predstavnici Grada Banjaluka, turistički radnici, novinari.

Predsjednik RK Kanjon Aleksandar Pastir ističe da će tokom predstojećeg Svjetskog nova generacija prvenstva brinuti o bezbjednosti takmičara i učesnika najveće svjetske rafting smotre.

- Sve je već sada spremno za najveću sportsku rafting manifestaciju.

Organizacijom Svjetskog prvenstva u kategoriji R4, mi smo zaokružili sva takmičenja na rijeci Vrbas. Dolaze nam 62 tima iz 22 zemlje svijeta, i biće to veliki događaj za Banjaluku, Republiku Srpsku i BiH – rekao je Pastir.

Pastir je naglasio da su regate postale tradicija, a da su ovom regatom pokazali da organizaciono i logistički već sada spremni za predstojeće prvenstvo na Vrbasu i Tari.

Član posade SRK Bosna iz Zenice Sanjin  Smriko u proteklih nekoliko dana prošao obuku za licencirane spasioce i vodiče.

- Obuka je bila zahtjevna, ali smo ju savladali. Dugo sam već u raftingu, ali, ponavljam, na svakoj obuci nauči se nešto novo. Ovdje u RC Kanjon čovjek, stvarno ima i šta i od koga naučiti – rekao je Smriko.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo kaže  da Regata je pokazala da je RK Kanjon, spreman za organizaciju Svjetskog prvenstva u raftingu, te da grad Banjaluka i rijeka Vrbas predstavljaju nepresušan izvor turističkih potencijala.

- Kada govorimo o raftingu kao o jednoj od naših najznačajnijih naših turističkih ponuda, mi moramo da iskažemo zahvalnost RC Kanjon koji tradicionlano organizuje ovu Turističku regatu, a što je još značajnije, mi ćemo krajem ovog mjeseca biti epicentar svjetskog sporta, jedne velike sportske manifestacije,   i to je nešto zbog čega smo posebno radosni – rekla je Šukalo.

Dodala je da se vodi računa, ne samo o Vrbasu kao turističkom potencijalu, nego i o zaštiti i očuvanju rijeke Vrbas. 

- Upravo krećemo sa studijom koja nam treba pokazati analizu u vezi zagađenosti rijeke u urbanom dijelu, kao i o izgradnji kolektora za prečišćavanje rijeke Vrbas -  kazala je Šukalo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana