На листама чекања за бањалучке вртиће и даље 2.000 дјеце

Александра Тодоровић
На листама чекања за бањалучке вртиће и даље 2.000 дјеце

БАЊАЛУКА - Центар за предшколско васпитање и образовање расписао је јавни конкурс за пријем малишана у 25 вртића у оквиру овог центра, а планирано је да у радној 2021/2022. години буде уписано укупно 318 дјеце.

Из Центра за предшколско васпитање и образовање прецизирали су да ће у цјелодневни боравак бити примљено 308 малишана узраста од годину до поласка у школу, а у полудневни боравак десеторо дјеце која имају од три до шест година.

- Конкурс је отворен до 16. августа. Након затварања јавног конкурса именована комисија ће у року од три дана извршити рангирање и утврђивање коначне листе - стоји у конкурсу.

Родитељи, односно старатељи чија дјеца буду испуњавала све услове и буду примљена у вртиће дужни су да до почетка радне године, односно до 1. септембра, доставе љекарска увјерења.

- Уколико се у појединим вртићима појави већи број кандидата, комисија ће распоредити дијете у сљедећи најближи вртић у којем буде слободних мјеста - напоменули су у тексту конкурса.

Директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић казала је за “Глас Српске” да се на листама чекања тренутно налази око 2.000 дјеце.

- Ситуација у вези са уписом и боравком дјеце у вртићима вратила се у неке нормалне претпандемијске оквире. У вртиће можемо смјестити онај број дјеце који се одређује у складу са нормама прописаним Законом о предшколском васпитању и образовању - нагласила је Куртиновићева и додала да редовно прате препоруке Института за јавно здравство Републике Српске.

Приједлог о увођењу спорта у вртиће као редовне активности, који је одборник Скупштине града Саша Лазић изнио на посљедњем засједању, а остали одборници подржали, Куртиновићева је оцијенила као веома добар.

- Ми смо и раније апеловали на Градску управу да издвоји новац за ову намјену како бисмо могли обезбиједити професионалце из ове области да обучавају дјецу - казала је Куртиновићева.

Додала је да би се оваква пракса позитивно одразила на здравље дјеце те да би на та­ј начин био обогаћен њихов боравак у вртићима.

Документација

Из Центра су потврдили да је, уз пријаву, за дијете потребно доставити извод из матичне књиге рођених или, уколико се ради о вишечланим породицама, приложити родни лист за сву дјецу, увјерење којим се потврђује право на новчану помоћ, дјечји додатак и материјални додатак, увјерење о степену инвалидности уколико је родитељ инвалид, потврду о запослености родитеља, родни лист уколико припадају мањинама као и љекарски налаз уколико је родитељ тешко болестан и извод из МКР уколико се ради о самохраном родитељу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана