Na listama čekanja za banjalučke vrtiće i dalje 2.000 djece

Aleksandra Todorović
Na listama čekanja za banjalučke vrtiće i dalje 2.000 djece

BANjALUKA - Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje raspisao je javni konkurs za prijem mališana u 25 vrtića u okviru ovog centra, a planirano je da u radnoj 2021/2022. godini bude upisano ukupno 318 djece.

Iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje precizirali su da će u cjelodnevni boravak biti primljeno 308 mališana uzrasta od godinu do polaska u školu, a u poludnevni boravak desetoro djece koja imaju od tri do šest godina.

- Konkurs je otvoren do 16. avgusta. Nakon zatvaranja javnog konkursa imenovana komisija će u roku od tri dana izvršiti rangiranje i utvrđivanje konačne liste - stoji u konkursu.

Roditelji, odnosno staratelji čija djeca budu ispunjavala sve uslove i budu primljena u vrtiće dužni su da do početka radne godine, odnosno do 1. septembra, dostave ljekarska uvjerenja.

- Ukoliko se u pojedinim vrtićima pojavi veći broj kandidata, komisija će rasporediti dijete u sljedeći najbliži vrtić u kojem bude slobodnih mjesta - napomenuli su u tekstu konkursa.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović kazala je za “Glas Srpske” da se na listama čekanja trenutno nalazi oko 2.000 djece.

- Situacija u vezi sa upisom i boravkom djece u vrtićima vratila se u neke normalne pretpandemijske okvire. U vrtiće možemo smjestiti onaj broj djece koji se određuje u skladu sa normama propisanim Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju - naglasila je Kurtinovićeva i dodala da redovno prate preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prijedlog o uvođenju sporta u vrtiće kao redovne aktivnosti, koji je odbornik Skupštine grada Saša Lazić iznio na posljednjem zasjedanju, a ostali odbornici podržali, Kurtinovićeva je ocijenila kao veoma dobar.

- Mi smo i ranije apelovali na Gradsku upravu da izdvoji novac za ovu namjenu kako bismo mogli obezbijediti profesionalce iz ove oblasti da obučavaju djecu - kazala je Kurtinovićeva.

Dodala je da bi se ovakva praksa pozitivno odrazila na zdravlje djece te da bi na ta­j način bio obogaćen njihov boravak u vrtićima.

Dokumentacija

Iz Centra su potvrdili da je, uz prijavu, za dijete potrebno dostaviti izvod iz matične knjige rođenih ili, ukoliko se radi o višečlanim porodicama, priložiti rodni list za svu djecu, uvjerenje kojim se potvrđuje pravo na novčanu pomoć, dječji dodatak i materijalni dodatak, uvjerenje o stepenu invalidnosti ukoliko je roditelj invalid, potvrdu o zaposlenosti roditelja, rodni list ukoliko pripadaju manjinama kao i ljekarski nalaz ukoliko je roditelj teško bolestan i izvod iz MKR ukoliko se radi o samohranom roditelju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana