На Јахорини граде комуну за “дјецу сунца”

Јелена Танацковић
На Јахорини граде комуну за “дјецу сунца”

БАЊАЛУКА - Рехабилитациони центар за особе са Дауновим синдромом биће формиран у оквиру Олимпијског центра “Јахорина”, а служиће за опоравак “дјеце сунца” и њихових родитеља.

Казао је то за “Глас Српске” директор “Даун синдром центра” Бањалука Зоран Јелић и додао да је поводом оснивања тог центра на Јахорини организовано и донаторско вече за прикупљање средстава.

- Потписали смо споразуме са сродним организацијама из Чешке, Москве, Хрватске, Аустрије те Црне Горе, а могућности које ће се створити отварањем оваквог центра су огромне - казао је Јелић.

Додао је да ће центар бити међународног карактера и да ће окупљати дјецу са Дауновим синдромом из ових земаља.

- Сада смо у фази тражења и прилагођавања објекта који би био погодан за особе са Дауновим синдромом - рекао је Јелић.

Према његовим ријечима, покретање рехабилитационог центра показује да је у Републици Српској повећан квалитет живота ових особа. 

- Уговором са Медицинским факултетом у Фочи постали смо наставна база за студенте дефектологије и то је веома значајно, јер ћемо добити кадар који ће радити са “дјецом сунца” - каже Јелић.

Додао је да је у овом пројекту значајна и едукација родитеља.

- Вишедневни боравци у овој комуни прошириће знање родитеља дјеце са Дауновим синдромом, јер многи од њих из страха не дозвољавају дјеци да иду на радно оспособљавање. Разумијем родитеље који имају страх, али у овој комуни они ће успјети да превазиђу стигму, те на тај начин олакшаће живот својој дјеци - истиче Јелић.

Осим овога, у “Даун синдром центру” имају још много планова.

- Ускоро нас очекује промоција прве збирке пјесама чији су аутори особе са Дауновим синдромом. Збирку је писало 30 лица са Дауновим синдромом из Српске, ФБиХ, Србије, Црне Горе, Аустрије, Норвешке и Русије - каже Јелић.

Према његовим ријечима, аутори су користили посебну технику.

- То је асистивна техника, гдје аутори сликовно пишу и изражавају емоције. Оно што је веома важно нагласити је да особе са Дауновим синдромом од самог рођења накупљају те емоције и да сад имају јединствену прилику да их покажу кроз ово писање - рекао је Јелић.

Споразум

Зоран Јелић је казао да ће представници “Даун синдром центра” Бањалука ускоро путовати и у Канаду.

- Тамо ћемо потписати споразум са организацијом која окупља лица са Дауновим синдромом - рекао је Јелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана