Na Jahorini grade komunu za “djecu sunca”

Jelena Tanacković
Na Jahorini grade komunu za “djecu sunca”

BANjALUKA - Rehabilitacioni centar za osobe sa Daunovim sindromom biće formiran u okviru Olimpijskog centra “Jahorina”, a služiće za oporavak “djece sunca” i njihovih roditelja.

Kazao je to za “Glas Srpske” direktor “Daun sindrom centra” Banjaluka Zoran Jelić i dodao da je povodom osnivanja tog centra na Jahorini organizovano i donatorsko veče za prikupljanje sredstava.

- Potpisali smo sporazume sa srodnim organizacijama iz Češke, Moskve, Hrvatske, Austrije te Crne Gore, a mogućnosti koje će se stvoriti otvaranjem ovakvog centra su ogromne - kazao je Jelić.

Dodao je da će centar biti međunarodnog karaktera i da će okupljati djecu sa Daunovim sindromom iz ovih zemalja.

- Sada smo u fazi traženja i prilagođavanja objekta koji bi bio pogodan za osobe sa Daunovim sindromom - rekao je Jelić.

Prema njegovim riječima, pokretanje rehabilitacionog centra pokazuje da je u Republici Srpskoj povećan kvalitet života ovih osoba. 

- Ugovorom sa Medicinskim fakultetom u Foči postali smo nastavna baza za studente defektologije i to je veoma značajno, jer ćemo dobiti kadar koji će raditi sa “djecom sunca” - kaže Jelić.

Dodao je da je u ovom projektu značajna i edukacija roditelja.

- Višednevni boravci u ovoj komuni proširiće znanje roditelja djece sa Daunovim sindromom, jer mnogi od njih iz straha ne dozvoljavaju djeci da idu na radno osposobljavanje. Razumijem roditelje koji imaju strah, ali u ovoj komuni oni će uspjeti da prevaziđu stigmu, te na taj način olakšaće život svojoj djeci - ističe Jelić.

Osim ovoga, u “Daun sindrom centru” imaju još mnogo planova.

- Uskoro nas očekuje promocija prve zbirke pjesama čiji su autori osobe sa Daunovim sindromom. Zbirku je pisalo 30 lica sa Daunovim sindromom iz Srpske, FBiH, Srbije, Crne Gore, Austrije, Norveške i Rusije - kaže Jelić.

Prema njegovim riječima, autori su koristili posebnu tehniku.

- To je asistivna tehnika, gdje autori slikovno pišu i izražavaju emocije. Ono što je veoma važno naglasiti je da osobe sa Daunovim sindromom od samog rođenja nakupljaju te emocije i da sad imaju jedinstvenu priliku da ih pokažu kroz ovo pisanje - rekao je Jelić.

Sporazum

Zoran Jelić je kazao da će predstavnici “Daun sindrom centra” Banjaluka uskoro putovati i u Kanadu.

- Tamo ćemo potpisati sporazum sa organizacijom koja okuplja lica sa Daunovim sindromom - rekao je Jelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana