Мост жила куцавица Чесме

Весна Поповић
Мост жила куцавица Чесме

Бањалука - Предсједник Владе РС Жељка Цвијановић и градоначелник Слободан Гаврановић полагањем камена темељца озваничили су јуче изградњу новог моста на ријеци Врбањи вриједног 1,7 милиона КМ код "Инцела" према насељу Чесма.

Цвијановићева је истакла да је мост преко Врбање веома значајан како за становништво Чесме тако и за сам град Бањалуку.

- У прошлогодишњим  поплавама је страдао више од једног годишњег буџета Републике Српске а највише су оштећени инфраструктура и домови. Драго ми је што смо успјели кроз Фонд солидарности, средствима из буџета Владе РС и повољних кредитних аранжмана веома брзо да ставимо на располагање ваучере који су грађанима помогли да санирају своје домове који су оштећени у поплавама да помогнемо привреди и пољопривреди. И инфраструктурни пројекти као и овај мост у Чесми су изузетно значајни - нагласила је Цвијановићева.

Нагласила је да ће се посљедице поплава сигурно морати отклањати наредних година.

- Сигурана сам да ћемо успјети у томе у сарадњи са локалним властима и уз подршку међународних организација - нагласила је Цвијановићева.

Гаврановић је рекао да је мост преко ријеке Врбање од изузетног значаја за живот грађана Чесме.

- То је жила куцавица за становнике Чесме. Имаће најбржу и најквалитетнију путну везу са најужим језгром града -  истакао је Гаврановић.

Казао је да ће мост бити дужине 75 метара, ширине десет метара који ће укључивати о тротоаре од по два метара  са обје стране а рок за завршетак изградње моста је 365 дана.

- Како би мост имао што бољу функцију у току је и  реконструкција приступне саобраћајнице у улици Вељка Млађеновића у коју ће бити уложено око 469.000 КМ  - навео је Гаврановић и додао да је рок за завршетак радова на саобраћајници 160 дана.

Додао је да ово није једини пројекат који је реализован у овом насељу како би се отклонила посљедице прошлогодишњих поплава. 

- Поправили смо насип уз ријеку Врбању,  санирали клизишта  а у будућности морамо радити на регулацији корита ове ријеке - рекао је Гаврановић.

Мјештанка Бранка Гостић рекла је да у Чесми живи већ 60 година и да дошло вријеме за нови мост код "Инцела".

- Свјесна сам да се неке ствари не могу десити преко ноћи али надам се да ћу доживјети да се направи и мост преко Врбаса код "Витаминке" - додала је Гостићева.

Поплаве

Предсједник Савјета МЗ Чесма Миладин Маличевић је рекао да у овом насељу живи око 5.000 становника.

- Чесма је и прије прошлогодишњих мајских поплава имала проблема када је била у питању путна повезаност са  остатком града. Када је уништен мост код "Витаминке" и оштећен овај код "Инцела"  дословце смо  остали одсјечени. Изградњом новог моста  се коначно стварају услови да се тај проблем дјелимично ријеши -  додао је Маличевић.

Карактеристике моста

Вриједност 1,7 милиона КМ

Нови изграђен 15 метара низводно од постојећег

Коловоз ширине 5,5 метара

Тротоари са обје стране ширине од 1,5 до 2 метра

Извођач радова "Приједорпутеви"

Приступна саобраћајница

Вриједност радова 469.000 КМ

Реконструкција у дужини од 700 метара

Проширење коловоза на 5,5 метара са тротоарима

Нова оборинска канализација и јавна расвјета

Извођач радова "Козарапутеви"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана