Млади пар из Бањалуке испуњава дјечје жеље: Од дрвета стварају магију

Јелена Танацковић
Млади пар из Бањалуке испуњава дјечје жеље: Од дрвета стварају магију

БАЊАЛУКА - Породица Абутовић из бањалучког насеља Росуље најбољи је доказ како хоби може да прерасте у озбиљан посао. У њиховој радионици “Пера Дјетлић” данас настају оригиналне дрвене играчке на задовољство њихове дјеце, али и многе друге.

Јована и Марко, и поред бриге за четворо дјеце, проналазе вријеме за израду разних украсних дрвенарија као што су кућице за птице у необичним облицима, коњићи за љуљање, дјечије кухињице. Абутовићи се овим послом баве већ десет година, а све је почело из хобија.

- Идеја за прављење дрвених играчака била је Маркова. Испочетка му је то био хоби, правио је разне украсне дрвенарије, а послије кроз неку причу наишли смо и на купца једног коњића, па затим кухињице и тако смо схватили да се хоби може претворити у један мали, временом уносан посао - каже Јована.

Абутовићи кажу да је много труда, рада, снаге, али понајвише воље потребно да би заједнички истрајали у овом послу и да с поносом могу рећи да су произвођачи дрвених играчака.

- Данас правимо све што неко затражи, од дрвених столица и столова с разним мотивима, и то по својим шаблонима, кухињица, кревета, полица, једноставно не желимо да одбијемо ништа, него да пробамо и научимо да правимо и оно што раније нисмо - каже Јована.

Да воља и љубав према послу чине задовољним Јовану и Марка показује њихова жеља да и уз сталне пословне обавезе настоје да изађу у сусрет свима и сваку дјечију жељу и идеју претворе у стварност.

- Желимо, прије свега, својој дјеци да будемо примјер како да својим рукама и радом стварају будућност. Малишани су често с нама у радионици, а деси се да негдје виде нешто направљено од дрвета и да кажу “Е, то смо ми направили!” - кажу Абутовићи и додају да и уз свакодневне обавезе, када се нешто чврсто жели, то није недостижно, јер и дан-данас чувају дијете у себи.

Вријеме израде

За сваку дрвену играчку потребна је припрема материјала, посебно сјечење, обрада, састављање и на крају лакирање и боја која је на бази воде. Марку и Јовани Абутовић потребно је седам дана до десет за израду. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана