Mladi par iz Banjaluke ispunjava dječje želje: Od drveta stvaraju magiju

Jelena Tanacković
Mladi par iz Banjaluke ispunjava dječje želje: Od drveta stvaraju magiju

BANjALUKA - Porodica Abutović iz banjalučkog naselja Rosulje najbolji je dokaz kako hobi može da preraste u ozbiljan posao. U njihovoj radionici “Pera Djetlić” danas nastaju originalne drvene igračke na zadovoljstvo njihove djece, ali i mnoge druge.

Jovana i Marko, i pored brige za četvoro djece, pronalaze vrijeme za izradu raznih ukrasnih drvenarija kao što su kućice za ptice u neobičnim oblicima, konjići za ljuljanje, dječije kuhinjice. Abutovići se ovim poslom bave već deset godina, a sve je počelo iz hobija.

- Ideja za pravljenje drvenih igračaka bila je Markova. Ispočetka mu je to bio hobi, pravio je razne ukrasne drvenarije, a poslije kroz neku priču naišli smo i na kupca jednog konjića, pa zatim kuhinjice i tako smo shvatili da se hobi može pretvoriti u jedan mali, vremenom unosan posao - kaže Jovana.

Abutovići kažu da je mnogo truda, rada, snage, ali ponajviše volje potrebno da bi zajednički istrajali u ovom poslu i da s ponosom mogu reći da su proizvođači drvenih igračaka.

- Danas pravimo sve što neko zatraži, od drvenih stolica i stolova s raznim motivima, i to po svojim šablonima, kuhinjica, kreveta, polica, jednostavno ne želimo da odbijemo ništa, nego da probamo i naučimo da pravimo i ono što ranije nismo - kaže Jovana.

Da volja i ljubav prema poslu čine zadovoljnim Jovanu i Marka pokazuje njihova želja da i uz stalne poslovne obaveze nastoje da izađu u susret svima i svaku dječiju želju i ideju pretvore u stvarnost.

- Želimo, prije svega, svojoj djeci da budemo primjer kako da svojim rukama i radom stvaraju budućnost. Mališani su često s nama u radionici, a desi se da negdje vide nešto napravljeno od drveta i da kažu “E, to smo mi napravili!” - kažu Abutovići i dodaju da i uz svakodnevne obaveze, kada se nešto čvrsto želi, to nije nedostižno, jer i dan-danas čuvaju dijete u sebi.

Vrijeme izrade

Za svaku drvenu igračku potrebna je priprema materijala, posebno sječenje, obrada, sastavljanje i na kraju lakiranje i boja koja je na bazi vode. Marku i Jovani Abutović potrebno je sedam dana do deset za izradu. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana