Мјесто у “Колибрију” добиће 170 малишана

Невена Рељић
Мјесто у “Колибрију” добиће 170 малишана

БАЊАЛУКА - Нови дио вртића “Колибри” отвориће врата 9. новембра, а смјештај ће наћи 170 малишана. Отварање овог вртића дио је великог плана да се до краја године обезбиједи укупно 650 мјеста у предшколским установама на подручју града.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар потврдио је да су сви планирани радови на објекту завршени.

- “Колибри” је завршен и опремљен, а други дио овог вртића спреман је за пријем 170 малишана - рекао је Билчар.

Постојећи вртић “Колибри”, његов јужни дио са два тракта по четири јединице, изграђен је 2013. године, а изградња новог дијела се одвијала по фазама, с обзиром на то да је ријеч о великој инвестицији чија укупна вриједност износи око 1,5 милиона КМ.

Упркос епидемиолошкој ситуацији, у априлу је настављена друга фаза обнове вртића, која је подразумијевала грађевинско-занатске и инсталатерске радове, за шта је град издвојио милион КМ. Објекат је у фебруару покривен, а радови су коштали 550.000 КМ.

Предсједник Мјесне заједнице Лазарево један Обренко Славнић казао је да је отварање новог дијела вртића од великог значаја за ово, али и сусједна насеља.

- У досадашњем вртићу смо имали проблем са мањком капацитета и слободних мјеста за малишане, тако да ће отварање овог новог дијела много значити нашој мјесној заједници, дјеци и родитељима који су се више пута распитивали кад ће вртић почети са радом - нагласио је Славнић.

Окончана је и обнова најстаријег градског вртића “Јежева кућица”, који је већ годинама девастиран и ван употребе. Из Градске управе су рекли да предстоји опремање намјештајем и реквизитима како би ова предшколска установа почела са радом и омогућила пријем за 50 дјеце.

Кроз пројекат “Енергетске ефикасности” тренутно се ради на “утопљавању” вртића “Невен” и “Наша дјеца”.

Градоначелник Игор Радојичић раније је изјавио да ће неколико стотина малишана и њихови васпитачи након замјене столарије, постављања нове фасаде и поправке крова на овим објектима добити много боље услове за боравак.

Крајем октобра почели су и радови на првом јавном вртићу у Куљанима, у вриједности од 470.000 КМ. Нови вртић биће смјештен у просторијама некадашње школе, која располаже  простором од 465 квадратних метара. У овом објекту планирано је да буде смјештено 90 малишана. Из Градске управе су најавили да се ускоро очекује и отварање вртића на Петрићевцу.

Тендер

За изградњу вртића у насељу Врбања средином октобра покренут је поступак јавне набавке за избор извођача радова вриједности од око 430.000 КМ. Према пројекту, вртић ће бити површине 330 квадратних метара и предвиђен је за смјештај 50 малишана, подијељених у јасличку и мјешовиту групу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана