Mjesto u “Kolibriju” dobiće 170 mališana

Nevena Reljić
Mjesto u “Kolibriju” dobiće 170 mališana

BANjALUKA - Novi dio vrtića “Kolibri” otvoriće vrata 9. novembra, a smještaj će naći 170 mališana. Otvaranje ovog vrtića dio je velikog plana da se do kraja godine obezbijedi ukupno 650 mjesta u predškolskim ustanovama na području grada.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar potvrdio je da su svi planirani radovi na objektu završeni.

- “Kolibri” je završen i opremljen, a drugi dio ovog vrtića spreman je za prijem 170 mališana - rekao je Bilčar.

Postojeći vrtić “Kolibri”, njegov južni dio sa dva trakta po četiri jedinice, izgrađen je 2013. godine, a izgradnja novog dijela se odvijala po fazama, s obzirom na to da je riječ o velikoj investiciji čija ukupna vrijednost iznosi oko 1,5 miliona KM.

Uprkos epidemiološkoj situaciji, u aprilu je nastavljena druga faza obnove vrtića, koja je podrazumijevala građevinsko-zanatske i instalaterske radove, za šta je grad izdvojio milion KM. Objekat je u februaru pokriven, a radovi su koštali 550.000 KM.

Predsjednik Mjesne zajednice Lazarevo jedan Obrenko Slavnić kazao je da je otvaranje novog dijela vrtića od velikog značaja za ovo, ali i susjedna naselja.

- U dosadašnjem vrtiću smo imali problem sa manjkom kapaciteta i slobodnih mjesta za mališane, tako da će otvaranje ovog novog dijela mnogo značiti našoj mjesnoj zajednici, djeci i roditeljima koji su se više puta raspitivali kad će vrtić početi sa radom - naglasio je Slavnić.

Okončana je i obnova najstarijeg gradskog vrtića “Ježeva kućica”, koji je već godinama devastiran i van upotrebe. Iz Gradske uprave su rekli da predstoji opremanje namještajem i rekvizitima kako bi ova predškolska ustanova počela sa radom i omogućila prijem za 50 djece.

Kroz projekat “Energetske efikasnosti” trenutno se radi na “utopljavanju” vrtića “Neven” i “Naša djeca”.

Gradonačelnik Igor Radojičić ranije je izjavio da će nekoliko stotina mališana i njihovi vaspitači nakon zamjene stolarije, postavljanja nove fasade i popravke krova na ovim objektima dobiti mnogo bolje uslove za boravak.

Krajem oktobra počeli su i radovi na prvom javnom vrtiću u Kuljanima, u vrijednosti od 470.000 KM. Novi vrtić biće smješten u prostorijama nekadašnje škole, koja raspolaže  prostorom od 465 kvadratnih metara. U ovom objektu planirano je da bude smješteno 90 mališana. Iz Gradske uprave su najavili da se uskoro očekuje i otvaranje vrtića na Petrićevcu.

Tender

Za izgradnju vrtića u naselju Vrbanja sredinom oktobra pokrenut je postupak javne nabavke za izbor izvođača radova vrijednosti od oko 430.000 KM. Prema projektu, vrtić će biti površine 330 kvadratnih metara i predviđen je za smještaj 50 mališana, podijeljenih u jasličku i mješovitu grupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana