Мјештани Романијске улице указали представницима града на бројне проблеме

Вања Жарковић
Мјештани Романијске улице указали представницима града на бројне проблеме

Проблеми са одлагањем смећа те недостатак паркинг-мјеста и даље свакодневно муче мјештане Романијске улице у насељу Паприковац/Мјесец.

Иако су крајем децембра прошле године постављена два подземна контејнера у овом насељу и то након што су се станари жалили да им је улица претворена у депонију, они још нису пуштени у рад.

- Подземни контејнери јесу постављени прије одређеног периода, али нисмо их пустили у рад јер се поред њих налази зграда која је у изградњи па да се не би уништили приликом радова и усељавања. Они су спремни за употребу и већ сутра може у њих да се одлаже отпад. Распаковаћемо их, уредити около простор и биће ускоро у функцији - рекао је овлаштени потписник у Одјељењу за комуналне послове Бориша Мандић, који је у четвртак послијеподне заједно са овлаштеним потписником Одјељења за просторно уређење Вуком Вишекруном обишао ово насеље и разговарао са мјештанима.

Мандић је истакао да један подземни контејнер има капацитет да замијени пет класичних контејнера те како је у овом насељу у плану да у идућем периоду буду постављена још три подземна контејнера, који би ријешили, како каже, горући проблем у овом дијелу града.

Поред недовољног броја контејнера, који је мучио станаре Романијске улице, отежавајућа околност јесте и то што појединци из околних кућа у том насељу поред контејнера одлажу кабасти отпад.

A group of trash cansDescription automatically generated

- Отворено је рециклажно двориште које је направљено код некадашње "Мљекаре" у улици Младена Стојановића, гдје грађани могу бесплатно да одложе сав кабасти отпад. Многи нису упознати са тим па ову врсту отпада остављају поред малих контејнера, због чега апелујемо да то не чине већ да га превезу на ову локацију - поручио је Мандић.

Недостатак паркинг-мјеста такође задаје много главобоље станарима из Романијске улице, гдје је у посљедњем периоду изграђен велики број зграда у које су се доселиле нове комшије.

Већина их има аутомобиле, али не и ријешено паркинг-мјесто. Са друге стране, постоји и велики број паркираних аутомобила чији власници уопште не живе у тој улици.

Представници Градске управе предложили су мјештанима као једно од рјешења увођење наплате паркинга, гдје би они као станари имали повлаштену станарску карту, коју би годишње плаћали око 50 марака. На тај начин би, како тврде, био смањен број паркираних возила, чији власници не живе у том насељу, јер би паркирање морали да плаћају скупље.

Мјештане је интересовало и шта је са дуго најављиваном изградњом дјечијег игралишта и школе у том насељу. Вишекруна је рекао да је до сада урађено идејно рјешење и одабрана локација.

- Урађен је идејни пројекат за изградњу школе, који је доста изазован. Сљедеће што је потребно јесте то да се обезбиједи новац за куповину земљишта гдје би школа била грађена - казао је Вишекруна.

A path between two buildingsDescription automatically generated

Мјештанка Драгана Орловић каже да су она и њене комшије прије готово четири мјесеца упозоравали на бројне проблеме у насељу те истиче да је крајње вријеме да се почне са њиховим рјешавањем. 

- Смеће је и даље огроман проблем у насељу, као и недостатак паркинг-мјеста. Сви тротоари су препуни аутомобила. Права је лутрија поподне када се људи врате са посла негдје у насељу паркирати - истакла је Орловићева.

Она је нагласила да малишани и даље немају свој кутак за игру.

- Дјечије игралиште немамо и питање је да ли ће и када бити изграђено, а ово мало зелене површине која нам је остала ријетко ко коси и трава је већ изнад кољена - нагласила је Драгана Орловић.

Лежећи полицајац

Изградња лежећег полицајца у Романијској улици такође је већ дуго иницирана од стране мјештана. Бориша Мандић рекао је станарима да се то може реализовати, али да је прво потребно урадити пројекат и мјерење брзине, како би се видјело гдје постоји могућност за његово постављање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана