Mještani Romanijske ulice ukazali predstavnicima grada na brojne probleme

Vanja Žarković
Mještani Romanijske ulice ukazali predstavnicima grada na brojne probleme

Problemi sa odlaganjem smeća te nedostatak parking-mjesta i dalje svakodnevno muče mještane Romanijske ulice u naselju Paprikovac/Mjesec.

Iako su krajem decembra prošle godine postavljena dva podzemna kontejnera u ovom naselju i to nakon što su se stanari žalili da im je ulica pretvorena u deponiju, oni još nisu pušteni u rad.

- Podzemni kontejneri jesu postavljeni prije određenog perioda, ali nismo ih pustili u rad jer se pored njih nalazi zgrada koja je u izgradnji pa da se ne bi uništili prilikom radova i useljavanja. Oni su spremni za upotrebu i već sutra može u njih da se odlaže otpad. Raspakovaćemo ih, urediti okolo prostor i biće uskoro u funkciji - rekao je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove Boriša Mandić, koji je u četvrtak poslijepodne zajedno sa ovlaštenim potpisnikom Odjeljenja za prostorno uređenje Vukom Višekrunom obišao ovo naselje i razgovarao sa mještanima.

Mandić je istakao da jedan podzemni kontejner ima kapacitet da zamijeni pet klasičnih kontejnera te kako je u ovom naselju u planu da u idućem periodu budu postavljena još tri podzemna kontejnera, koji bi riješili, kako kaže, gorući problem u ovom dijelu grada.

Pored nedovoljnog broja kontejnera, koji je mučio stanare Romanijske ulice, otežavajuća okolnost jeste i to što pojedinci iz okolnih kuća u tom naselju pored kontejnera odlažu kabasti otpad.

A group of trash cansDescription automatically generated

- Otvoreno je reciklažno dvorište koje je napravljeno kod nekadašnje "Mljekare" u ulici Mladena Stojanovića, gdje građani mogu besplatno da odlože sav kabasti otpad. Mnogi nisu upoznati sa tim pa ovu vrstu otpada ostavljaju pored malih kontejnera, zbog čega apelujemo da to ne čine već da ga prevezu na ovu lokaciju - poručio je Mandić.

Nedostatak parking-mjesta takođe zadaje mnogo glavobolje stanarima iz Romanijske ulice, gdje je u posljednjem periodu izgrađen veliki broj zgrada u koje su se doselile nove komšije.

Većina ih ima automobile, ali ne i riješeno parking-mjesto. Sa druge strane, postoji i veliki broj parkiranih automobila čiji vlasnici uopšte ne žive u toj ulici.

Predstavnici Gradske uprave predložili su mještanima kao jedno od rješenja uvođenje naplate parkinga, gdje bi oni kao stanari imali povlaštenu stanarsku kartu, koju bi godišnje plaćali oko 50 maraka. Na taj način bi, kako tvrde, bio smanjen broj parkiranih vozila, čiji vlasnici ne žive u tom naselju, jer bi parkiranje morali da plaćaju skuplje.

Mještane je interesovalo i šta je sa dugo najavljivanom izgradnjom dječijeg igrališta i škole u tom naselju. Višekruna je rekao da je do sada urađeno idejno rješenje i odabrana lokacija.

- Urađen je idejni projekat za izgradnju škole, koji je dosta izazovan. Sljedeće što je potrebno jeste to da se obezbijedi novac za kupovinu zemljišta gdje bi škola bila građena - kazao je Višekruna.

A path between two buildingsDescription automatically generated

Mještanka Dragana Orlović kaže da su ona i njene komšije prije gotovo četiri mjeseca upozoravali na brojne probleme u naselju te ističe da je krajnje vrijeme da se počne sa njihovim rješavanjem. 

- Smeće je i dalje ogroman problem u naselju, kao i nedostatak parking-mjesta. Svi trotoari su prepuni automobila. Prava je lutrija popodne kada se ljudi vrate sa posla negdje u naselju parkirati - istakla je Orlovićeva.

Ona je naglasila da mališani i dalje nemaju svoj kutak za igru.

- Dječije igralište nemamo i pitanje je da li će i kada biti izgrađeno, a ovo malo zelene površine koja nam je ostala rijetko ko kosi i trava je već iznad koljena - naglasila je Dragana Orlović.

Ležeći policajac

Izgradnja ležećeg policajca u Romanijskoj ulici takođe je već dugo inicirana od strane mještana. Boriša Mandić rekao je stanarima da se to može realizovati, ali da je prvo potrebno uraditi projekat i mjerenje brzine, kako bi se vidjelo gdje postoji mogućnost za njegovo postavljanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana