Мјештани дијела Љубачева страхују да ће изоловани дочекати још једну зиму

Сара Бојанић
Мјештани дијела Љубачева страхују да ће изоловани дочекати још једну зиму

БАЊАЛУКА - Мјештани Љубачева дуже од двије деценије муку муче са путем који води до њихових кућа, јер је узак, небезбједан и редовно плави, а у страху да ће и наредну зиму дочекати у истим условима, само од почетка године Градској управи обраћали су се неколико пута.

Истичу да је пут релативно прометан јер многи грађани у Љубачеву имају викендице које посјећују кад год је лијепо вријеме, али ипак највећа брига мјештана је заселак Грабеж који зими остане изолован с обзиром на то да је тада пут често залеђен, без заштитне ограде и непроходан.

Предсједник Удружења грађана “Развитак” из Љубачева Милан Маглов за “Гласа Српске” каже да у том насељу има двадесетак домаћинстава, као и много викендица и парцела.

- Од када је направљен, пут остао је незаштићен и од тада се боримо да се тај проблем ријеши - казао је Маглов. Надлежна инспекција је још 2020. године, истиче он, утврдила да је око 80 метара овог пута небезбједно, али од тада ништа није урађено по том питању.

- Спајање некатегорисаног пута за више насеља није квалитетно урађено и ту је настао проблем - рекао је Маглов.

Приликом ванредног прегледа надлежног инспектора утврђене су неправилности на некатегорисаном путу за Маглове, Гугуновиће, Ајдере, Вученовиће, Ђукиће и Гвере на око 80 метара од раскрснице са локалним путем за Љубачево. У документу је наведено да је ријеч о небезбједном дијелу пута, јер није постављена еластична заштитна ограда и није изграђен отворени земљани јарак за одвод површинских и подземних вода.

- Стварају се велики проблеми током падавина јер тај дио пута поплави. Вода се задржава на критичном дијелу и тада је вожња опасна - казао је Маглов. Према његовим ријечима, и лани се обраћао надлежном одјељењу.

- Добили смо одговор да ће поменути радови бити планирани у оквиру редовног одржавања асфалтних саобраћајница локалних и некатегорисаних путева - казао је Маглов.

Додао је да се нада да овај пут неће остати само на обећању и да ће Градска управа имати разумијевања за проблем мјештана овог насеља.

Из Градске управе су појаснили да је измијештање локалног пута Љубачево обављало предузеће “Козарапутеви”.

- У току је провођење поступка примопредаје радова и активности око промјене власништва путног земљишта – казали су из града.

Нагласили су да ће надлежно одјељење и прије званичне примопредаје инсистирати на отклањању поменутих недостатака, уколико се установи да је захтјев оправдан, а све с циљем безбједног и несметаног одвијања саобраћаја.

Грабеж

Заселак код Љубачева зими је одсјечен од свијета. Велике падавине и оштећења на путу онемогућавају становнике овог засеока да дођу до града. Приморани су да до локалног пута, који је удаљен три километра, пјешаче дуже од сат времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана