Mještani dijela Ljubačeva strahuju da će izolovani dočekati još jednu zimu

Sara Bojanić
Mještani dijela Ljubačeva strahuju da će izolovani dočekati još jednu zimu

BANjALUKA - Mještani Ljubačeva duže od dvije decenije muku muče sa putem koji vodi do njihovih kuća, jer je uzak, nebezbjedan i redovno plavi, a u strahu da će i narednu zimu dočekati u istim uslovima, samo od početka godine Gradskoj upravi obraćali su se nekoliko puta.

Ističu da je put relativno prometan jer mnogi građani u Ljubačevu imaju vikendice koje posjećuju kad god je lijepo vrijeme, ali ipak najveća briga mještana je zaselak Grabež koji zimi ostane izolovan s obzirom na to da je tada put često zaleđen, bez zaštitne ograde i neprohodan.

Predsjednik Udruženja građana “Razvitak” iz Ljubačeva Milan Maglov za “Glasa Srpske” kaže da u tom naselju ima dvadesetak domaćinstava, kao i mnogo vikendica i parcela.

- Od kada je napravljen, put ostao je nezaštićen i od tada se borimo da se taj problem riješi - kazao je Maglov. Nadležna inspekcija je još 2020. godine, ističe on, utvrdila da je oko 80 metara ovog puta nebezbjedno, ali od tada ništa nije urađeno po tom pitanju.

- Spajanje nekategorisanog puta za više naselja nije kvalitetno urađeno i tu je nastao problem - rekao je Maglov.

Prilikom vanrednog pregleda nadležnog inspektora utvrđene su nepravilnosti na nekategorisanom putu za Maglove, Gugunoviće, Ajdere, Vučenoviće, Đukiće i Gvere na oko 80 metara od raskrsnice sa lokalnim putem za Ljubačevo. U dokumentu je navedeno da je riječ o nebezbjednom dijelu puta, jer nije postavljena elastična zaštitna ograda i nije izgrađen otvoreni zemljani jarak za odvod površinskih i podzemnih voda.

- Stvaraju se veliki problemi tokom padavina jer taj dio puta poplavi. Voda se zadržava na kritičnom dijelu i tada je vožnja opasna - kazao je Maglov. Prema njegovim riječima, i lani se obraćao nadležnom odjeljenju.

- Dobili smo odgovor da će pomenuti radovi biti planirani u okviru redovnog održavanja asfaltnih saobraćajnica lokalnih i nekategorisanih puteva - kazao je Maglov.

Dodao je da se nada da ovaj put neće ostati samo na obećanju i da će Gradska uprava imati razumijevanja za problem mještana ovog naselja.

Iz Gradske uprave su pojasnili da je izmiještanje lokalnog puta Ljubačevo obavljalo preduzeće “Kozaraputevi”.

- U toku je provođenje postupka primopredaje radova i aktivnosti oko promjene vlasništva putnog zemljišta – kazali su iz grada.

Naglasili su da će nadležno odjeljenje i prije zvanične primopredaje insistirati na otklanjanju pomenutih nedostataka, ukoliko se ustanovi da je zahtjev opravdan, a sve s ciljem bezbjednog i nesmetanog odvijanja saobraćaja.

Grabež

Zaselak kod Ljubačeva zimi je odsječen od svijeta. Velike padavine i oštećenja na putu onemogućavaju stanovnike ovog zaseoka da dođu do grada. Primorani su da do lokalnog puta, koji je udaljen tri kilometra, pješače duže od sat vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana