Мирисом и златном бојом печеног или куваног кукуруза маме пролазнике

Александар Стојановић
Мирисом и златном бојом печеног или куваног кукуруза маме пролазнике

БАЊАЛУКА - Убрзан и савремени начин живота тихо гаси многе устаљене навике и обичаје, али доласком љета, на жару испечен и у лонцу кувани кукуруз мирисом и златном бојом једнако, као некад, мами и старије и младе пролазнике.

Власник штанда за продају “златног зрна” Горан Голић већ 24 године кукуруз из личне производње купцима нуди у близини “Водовода”. Горан истиче да је задовољан продајом, а у шали додаје да “жуто злато” воле баш све генерације, од седам до 77 година старости.

- Млади и нешто старији парови, породице са дјецом, групице момака и дјевојака, сви они посјећују наш штанд и купују подједнако кувани и печени кукуруз. Посебно интересовање је од наших људи који долазе из дијаспоре. Међутим, усљед епидемиолошке ситуације, њих је ове године мало, због чега нам је и промет нешто опао. Ипак, задовољни смо продајом - казао је Голић, присјетивши се почетака у овом послу.

Производњом кукуруза бави се од 1996. године, када је одлучио да се из Бањалуке пресели на село, а поред кукуруза, узгаја и паприке. За своје муштерије на штанду издваја само најбољи, непрскани кукуруз шећерац.

- Најбоље признање за квалитет производа су задовољни купци, који нам се сваке године изнова враћају - истакао је Голић.

Цијена једног кукуруза је 1,5 КМ, а како истиче овај продавац, ова љетна делиција већ дуги низ година има исту цијену.

Један од продаваца на овом штанду је и студент Петар Смољановић, који каже да њихове штандове посјећују људи свих узраста и генерација те да за двије године колико ради, није имао лоших искустава.

- Памтимо само осмијехе купаца, а међу нама који продајемо је увијек добро расположење. Позитивном атмосфером растјерујемо чак и љетне врућине - кроз шалу каже Петар.

Како додаје, добар и укусан кукуруз потребно је пећи између десет и 15 минута, док се кувани у лонцу крчка око сат времена.

- За укусно кувано или печено “жуто злато”, у суштини, најбитније је да је кукуруз квалитетан, што овдје свакако имамо - испричао је млади продавац.

Кестен

Кад се љето заврши, један од првих вјесника јесени је кестен, који ће на овом штанду замијенити кукуруз.

- Исто као и кукурузи и кестење привлачи велики број људи, који просто уживају у овој делицији. Подједнако их воле и дјеца и одрасли, а сваке године продамо велике количине и надамо се да ће тако бити и ове сезоне - казао је Петар Смољановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана