Мање кривичних дјела разбојништва и крађе возила

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- На подручју Полицијске управе Бањалука за девет мјесеци ове године евидентирано је 1.338 кривичних дјела, што је за 4,4 одсто више него у истом периоду прошле године, с тим да су кривична дјела рабојништва у паду за 62,5 одсто, а евидентно је и смањење крађа моторних возила.

Начелник Полицијске управе Бањалука Милош Бркић рекао је на конференцији за новинаре да је укупна ријешеност свих кривичних дјела 83,6 одсто.

Према његовим ријечима, у посматраном периоду забиљежена су два тешка убиства на подручју Лакташа, која се ријешена, а извршиоци процесуирани, као и једно убиство у Прњавору, након којег је извршилац починио самоубиство.

"Евидентирано је 239 тешких крађа, што је за 29,9 одсто више него у упоредном периоду, те 225 крађа што је смањење за седам одсто. Примјетно је и смањење броја случајева нарушавања јавног реда и мира за 59,3 одсто", навео је Бркић.

Кад је ријеч о саобраћајним незгодама, Бркић је истакао да је евиденитиран пораст од 12,5 одсто у односу на исти период прошле године.

"У овим несрећама смртно су страдала 22 лица, што је више за 57,1 одсто у односно на девет мјесеци 2020. године, када је погинуло 14 лица", додао је Бркић.

Бркић је рекао да је у транзитном кретању евидентирано 2.898 миграната, док је у истом периоду прошле године тај број био 11.031.

"Спроведено је 19 акција из области криминалитета, 35 акција из области јавног реда и мира, 115 из безбједности саобраћаја, успјешно је обезбијеђено 177 јавних окупљања и 675 спортских догађаја", навео је Бркић.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Јован Стојичић прецизирао је да су у посматраном периоду пријављена 74 кривична дјела против живота и тијела, чија је расвијетљеност сто одсто.

"Евидентирано је пет кривичних дјела убиство у покушају на подручју Бањалуке, Лакташа, Прњавора и Котор Вароша и једно тешко убиство у покушају на подручју Бањалуке, која су ријешена", рекао је Стојичић.

Стојичић је навео да је у ових девет мјесеци забиљежено 699 имовинских кривичних дјела, што је више за 5,7 одсто, те 239 тешких крађа, од којих су најброније тешке крађе у кућама, становима и угоститељским објектима.

Говорећи о области злоупотребе дроге, Стојичић је навео да су откривена 34 кривична дјела, због којих су надлежном тужилаштво достављена 24 извјештаја, против 29 осумњичених лица.

"Одузето је око 28 килограма биљне материја која асоцира на марихуану, око 85 грама бијеле прашкасте материје која асоцира на кокаин, 23 стабљике канабиса, као и одређена количина медицинске дроге, дигитална вага, фалсификована документа, те 192.500 паклица цигарета без акцизне маркице", навео је Стојичић.

Из области привредног криминалитета откривено је 80 кривичних дјела и поднесено је 35 извјештаја против 44 лица, док је материјална штета причињена овим дјелима око 5,2 милиона КМ.

Начелник Сектора полиције Раденко Стакић нагласио је да је у периоду јануар-септембар забиљежено 3.109 саобраћаних незгода, што је повећање за 12,5 одсто у односу на исти период прошле године.

"Смртно су страдала 22 лица, тешко повријеђено њих 75, што је мање за 22,7 одсто, док су 554 лица лакше повријеђена што је више за 15,4 одсто", рекао је Стакић.

Из саобраћаја је искључено 360 возила и 4.125 возача, од којих је 3.800 возача искључено због управљања под дејством алкохола.

"Евидентирана су 233 пожара у којима су два лица смртно страдала, док је причињена материјална штета од 4,1 милион КМ", додао је Стакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана