Manje krivičnih djela razbojništva i krađe vozila

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- Na području Policijske uprave Banjaluka za devet mjeseci ove godine evidentirano je 1.338 krivičnih djela, što je za 4,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine, s tim da su krivična djela rabojništva u padu za 62,5 odsto, a evidentno je i smanjenje krađa motornih vozila.

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić rekao je na konferenciji za novinare da je ukupna riješenost svih krivičnih djela 83,6 odsto.

Prema njegovim riječima, u posmatranom periodu zabilježena su dva teška ubistva na području Laktaša, koja se riješena, a izvršioci procesuirani, kao i jedno ubistvo u Prnjavoru, nakon kojeg je izvršilac počinio samoubistvo.

"Evidentirano je 239 teških krađa, što je za 29,9 odsto više nego u uporednom periodu, te 225 krađa što je smanjenje za sedam odsto. Primjetno je i smanjenje broja slučajeva narušavanja javnog reda i mira za 59,3 odsto", naveo je Brkić.

Kad je riječ o saobraćajnim nezgodama, Brkić je istakao da je evidenitiran porast od 12,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"U ovim nesrećama smrtno su stradala 22 lica, što je više za 57,1 odsto u odnosno na devet mjeseci 2020. godine, kada je poginulo 14 lica", dodao je Brkić.

Brkić je rekao da je u tranzitnom kretanju evidentirano 2.898 migranata, dok je u istom periodu prošle godine taj broj bio 11.031.

"Sprovedeno je 19 akcija iz oblasti kriminaliteta, 35 akcija iz oblasti javnog reda i mira, 115 iz bezbjednosti saobraćaja, uspješno je obezbijeđeno 177 javnih okupljanja i 675 sportskih događaja", naveo je Brkić.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Jovan Stojičić precizirao je da su u posmatranom periodu prijavljena 74 krivična djela protiv života i tijela, čija je rasvijetljenost sto odsto.

"Evidentirano je pet krivičnih djela ubistvo u pokušaju na području Banjaluke, Laktaša, Prnjavora i Kotor Varoša i jedno teško ubistvo u pokušaju na području Banjaluke, koja su riješena", rekao je Stojičić.

Stojičić je naveo da je u ovih devet mjeseci zabilježeno 699 imovinskih krivičnih djela, što je više za 5,7 odsto, te 239 teških krađa, od kojih su najbronije teške krađe u kućama, stanovima i ugostiteljskim objektima.

Govoreći o oblasti zloupotrebe droge, Stojičić je naveo da su otkrivena 34 krivična djela, zbog kojih su nadležnom tužilaštvo dostavljena 24 izvještaja, protiv 29 osumnjičenih lica.

"Oduzeto je oko 28 kilograma biljne materija koja asocira na marihuanu, oko 85 grama bijele praškaste materije koja asocira na kokain, 23 stabljike kanabisa, kao i određena količina medicinske droge, digitalna vaga, falsifikovana dokumenta, te 192.500 paklica cigareta bez akcizne markice", naveo je Stojičić.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 80 krivičnih djela i podneseno je 35 izvještaja protiv 44 lica, dok je materijalna šteta pričinjena ovim djelima oko 5,2 miliona KM.

Načelnik Sektora policije Radenko Stakić naglasio je da je u periodu januar-septembar zabilježeno 3.109 saobraćanih nezgoda, što je povećanje za 12,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Smrtno su stradala 22 lica, teško povrijeđeno njih 75, što je manje za 22,7 odsto, dok su 554 lica lakše povrijeđena što je više za 15,4 odsto", rekao je Stakić.

Iz saobraćaja je isključeno 360 vozila i 4.125 vozača, od kojih je 3.800 vozača isključeno zbog upravljanja pod dejstvom alkohola.

"Evidentirana su 233 požara u kojima su dva lica smrtno stradala, dok je pričinjena materijalna šteta od 4,1 milion KM", dodao je Stakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana