Мандић: Не видимо, али смо видљиви

Срна
Мандић: Не видимо, али смо видљиви

БАЊАЛУКА - Предсједник Градске организације слијепих Бањалука Мирослав Мандић рекао је данас да ова организација жели указати широј јавности и друштвеној заједници да ова популација не види, али да је видљива.

Мандић је на конференцији за новинаре поводом обиљежавања Међународног дана бијелог штапа рекао да је, због епидемиолошке ситуације, ове године програм обиљежавања прилагођен прописаним мјерама Кризног штаба Републике Српске.

Он је истакао да бањалучка организација Дан бијелог штапа и Савез слијепих Републике Српске у континуитету на различите начине обиљежавају од 1997. године како би указали да припадници ове популације желе и могу да буду друштвено корисни чланови друштва. "Не видимо, али смо видљиви, само зато што не видимо, само смо зато другачији", указао је Мандић.

Он је навео да градска организација слијепих тежи да отвори дневни боравак за слијепа и слабовида лица, те да су назнаке да би то ускоро могло да буде реализовано. Мандић је истакао да би се могло урадити много више како би град и установе у њему биле више прилагођене слијепим и слабовидим лицима, али и свим лицима са инвалидитетом.

"Има архитектонских баријера које би требало рјешавати и низ ситуација које би могле олакшати положај слијепог човјека у друштву", рекао је Мандић и додао да је много тога урађено, али да увијек може више, брже и боље. Он је навео да је много питања и потреба слијепих и слабовидих лица, од образовања до запошљавања које је један од већих проблема.

Директор Библиотеке за слијепа и слабовида лица Желимир Радиновић рекао је да чланови Градске организације слијепих и слабовидих лица дају значајан допринос у области културе и спорта, те да су значајни амбасадори Бањалуке.

Невена Благојевић Подрић у име градског Одјељења за културу, туризам и социјалну политику рекла је да град Бањалука у континуитету препознаје улогу и настоји да помаже лицима са инвалидитетом покушавајући остварити одређене могућности да се изједначе особе са инвалидитетом са осталом популацијом. Чланови Градске организације слијепих и слабовидих лица данас су поводом Дана бијелог штапа од просторија организације прошетали до центра града и организовали пригодан културно-умјетнички програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана