Mandić: Ne vidimo, ali smo vidljivi

Srna
Mandić: Ne vidimo, ali smo vidljivi

BANjALUKA - Predsjednik Gradske organizacije slijepih Banjaluka Miroslav Mandić rekao je danas da ova organizacija želi ukazati široj javnosti i društvenoj zajednici da ova populacija ne vidi, ali da je vidljiva.

Mandić je na konferenciji za novinare povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa rekao da je, zbog epidemiološke situacije, ove godine program obilježavanja prilagođen propisanim mjerama Kriznog štaba Republike Srpske.

On je istakao da banjalučka organizacija Dan bijelog štapa i Savez slijepih Republike Srpske u kontinuitetu na različite načine obilježavaju od 1997. godine kako bi ukazali da pripadnici ove populacije žele i mogu da budu društveno korisni članovi društva. "Ne vidimo, ali smo vidljivi, samo zato što ne vidimo, samo smo zato drugačiji", ukazao je Mandić.

On je naveo da gradska organizacija slijepih teži da otvori dnevni boravak za slijepa i slabovida lica, te da su naznake da bi to uskoro moglo da bude realizovano. Mandić je istakao da bi se moglo uraditi mnogo više kako bi grad i ustanove u njemu bile više prilagođene slijepim i slabovidim licima, ali i svim licima sa invaliditetom.

"Ima arhitektonskih barijera koje bi trebalo rješavati i niz situacija koje bi mogle olakšati položaj slijepog čovjeka u društvu", rekao je Mandić i dodao da je mnogo toga urađeno, ali da uvijek može više, brže i bolje. On je naveo da je mnogo pitanja i potreba slijepih i slabovidih lica, od obrazovanja do zapošljavanja koje je jedan od većih problema.

Direktor Biblioteke za slijepa i slabovida lica Želimir Radinović rekao je da članovi Gradske organizacije slijepih i slabovidih lica daju značajan doprinos u oblasti kulture i sporta, te da su značajni ambasadori Banjaluke.

Nevena Blagojević Podrić u ime gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku rekla je da grad Banjaluka u kontinuitetu prepoznaje ulogu i nastoji da pomaže licima sa invaliditetom pokušavajući ostvariti određene mogućnosti da se izjednače osobe sa invaliditetom sa ostalom populacijom. Članovi Gradske organizacije slijepih i slabovidih lica danas su povodom Dana bijelog štapa od prostorija organizacije prošetali do centra grada i organizovali prigodan kulturno-umjetnički program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana