У плану формирање спортског одјељења у Гимназији у Бањалуци

Срна
У плану формирање спортског одјељења у Гимназији у Бањалуци

БАЊАЛУКА– У Гимназији у Бањалуци у плану је да у наредном периоду буде формирано спортско одјељење које би омогућило спортским професионалцима да уз спортску каријеру достигну и висок ниво у образовању, рекла је Срни директор ове средње школе Вита Малешевић.

Малешевићева је истакла да бањалучка Гимназија има све услове да формира једно овакво одјељење, у којем би одвијање наставе било прилагођено тренинзима и другим обавезама младих спортиста.

"Република Српска има велики потенцијал за развој спорта међу младима, а који имају и афинитете да покажу свој потенцијал и на пољу образовања. Ми смо ту флексибилни, дајемо тим ђацима дозволу да изостају са наставе", рекла је Малешевићева.

Али, додала је она, ти ђаци морају да воде рачуна о томе да, ако изостану са трећине наставе, онда морају обнављати разред.

"То им ствара велики проблем, те је већ одавно показана потреба да се формира ово одјељење, јер Гимназија и сада има велики број ђака који и професионално тренирају одређени спорт. Имали смо и велики број ђака који су морали да се испишу из Гимназије, јер једноставно нису могли да уклопе тренинге са наставом", напоменула је Малешевићева.

Она је навела да је Гимназија позната као расадник младих талената у разним областима, о чему свједоче и бројне награде, признања, медаље и пехари које су гимназијалци освојили на такмичењима у региону, али и шире.

"Тешко је међу великим бројем најбољих изабрати или издвојити најбоље. То нам је тешко и када треба да изаберемо ђака генерације и увијек нијансе одређују", рекла је Малешевићева.

Свим својим снагама се, каже, труди да гимназијалцима, који су будући интелектуалци Републике Српске, омогући што боље услове за изучавање и усавршавање у областима које их занимају, али и за њихов боравак у школи.

"Наши бивши ђаци су сад углавном успјешни пословни људи, те нам се често јављају са жељом да нам помогну или у набавци опреме или у стварању бољих услова за боравак у школи. Врло радо прихватамо ту помоћ јер нам је најважније да нашим ученицима обезбиједимо што боље услове", рекла је Малешевићева.

Она је рекла да ће у том погледу пуно значити реконструкција објекта Гимназије, који није реновиран посљедњих 50 година, а за шта су средства у износу од око 300.000 КМ издвојили Влада Републике Српске и кабинет предсједника Српске, те 200.000 КМ из буџета града Бањалука.

"Вањску столарију смо замијенили и завршено је гријање, то јесте стављени нови радијатори и цијеви, те смо тиме ријешили двије кључне ствари – да ђаци више не долазе у ситуацију да наставу морају пратити у јакнама", рекла је Малешевићева.

Она је навела да је остало још да се промијене врата на улазу у зграду Гимназије, као и дио унутрашње столарије која је дотрајала.

"Предсједник Српске Жељка Цвијановић је средства издвојила за санацију водоводне и канализационе мреже, те нас тај посао чека у наредном периоду", рекла је Малешевићева.

Према њеним ријечима, то су били приоритети који је требало што прије ријешити, али се неће одустати да буду ријешени и остали проблеми, као што је кров који прокишњава на појединим мјестима.

"То је велика инвестиција, јер га у потпуности треба мијењати, али сам сигурна да ће се наћи начин да се и то ријеши", рекла је Малешевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана