U planu formiranje sportskog odjeljenja u Gimnaziji u Banjaluci

Srna
U planu formiranje sportskog odjeljenja u Gimnaziji u Banjaluci

BANjALUKA– U Gimnaziji u Banjaluci u planu je da u narednom periodu bude formirano sportsko odjeljenje koje bi omogućilo sportskim profesionalcima da uz sportsku karijeru dostignu i visok nivo u obrazovanju, rekla je Srni direktor ove srednje škole Vita Malešević.

Maleševićeva je istakla da banjalučka Gimnazija ima sve uslove da formira jedno ovakvo odjeljenje, u kojem bi odvijanje nastave bilo prilagođeno treninzima i drugim obavezama mladih sportista.

"Republika Srpska ima veliki potencijal za razvoj sporta među mladima, a koji imaju i afinitete da pokažu svoj potencijal i na polju obrazovanja. Mi smo tu fleksibilni, dajemo tim đacima dozvolu da izostaju sa nastave", rekla je Maleševićeva.

Ali, dodala je ona, ti đaci moraju da vode računa o tome da, ako izostanu sa trećine nastave, onda moraju obnavljati razred.

"To im stvara veliki problem, te je već odavno pokazana potreba da se formira ovo odjeljenje, jer Gimnazija i sada ima veliki broj đaka koji i profesionalno treniraju određeni sport. Imali smo i veliki broj đaka koji su morali da se ispišu iz Gimnazije, jer jednostavno nisu mogli da uklope treninge sa nastavom", napomenula je Maleševićeva.

Ona je navela da je Gimnazija poznata kao rasadnik mladih talenata u raznim oblastima, o čemu svjedoče i brojne nagrade, priznanja, medalje i pehari koje su gimnazijalci osvojili na takmičenjima u regionu, ali i šire.

"Teško je među velikim brojem najboljih izabrati ili izdvojiti najbolje. To nam je teško i kada treba da izaberemo đaka generacije i uvijek nijanse određuju", rekla je Maleševićeva.

Svim svojim snagama se, kaže, trudi da gimnazijalcima, koji su budući intelektualci Republike Srpske, omogući što bolje uslove za izučavanje i usavršavanje u oblastima koje ih zanimaju, ali i za njihov boravak u školi.

"Naši bivši đaci su sad uglavnom uspješni poslovni ljudi, te nam se često javljaju sa željom da nam pomognu ili u nabavci opreme ili u stvaranju boljih uslova za boravak u školi. Vrlo rado prihvatamo tu pomoć jer nam je najvažnije da našim učenicima obezbijedimo što bolje uslove", rekla je Maleševićeva.

Ona je rekla da će u tom pogledu puno značiti rekonstrukcija objekta Gimnazije, koji nije renoviran posljednjih 50 godina, a za šta su sredstva u iznosu od oko 300.000 KM izdvojili Vlada Republike Srpske i kabinet predsjednika Srpske, te 200.000 KM iz budžeta grada Banjaluka.

"Vanjsku stolariju smo zamijenili i završeno je grijanje, to jeste stavljeni novi radijatori i cijevi, te smo time riješili dvije ključne stvari – da đaci više ne dolaze u situaciju da nastavu moraju pratiti u jaknama", rekla je Maleševićeva.

Ona je navela da je ostalo još da se promijene vrata na ulazu u zgradu Gimnazije, kao i dio unutrašnje stolarije koja je dotrajala.

"Predsjednik Srpske Željka Cvijanović je sredstva izdvojila za sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže, te nas taj posao čeka u narednom periodu", rekla je Maleševićeva.

Prema njenim riječima, to su bili prioriteti koji je trebalo što prije riješiti, ali se neće odustati da budu riješeni i ostali problemi, kao što je krov koji prokišnjava na pojedinim mjestima.

"To je velika investicija, jer ga u potpunosti treba mijenjati, ali sam sigurna da će se naći način da se i to riješi", rekla je Maleševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana