Мале интервенције на чекању

Александар Стојановић
Мале интервенције на чекању

БАЊАЛУКА - Тим за мале интервенције планира да, по завршетку актуелне епидемиолошке ситуације, почне реализацију пројеката планираних за ову годину, а први од њих биће постављање нових клупа у парку “Батерфлај” код Народног позоришта Републике Српске.

Ше­ф Тима за мале интервенције Миленко Станковић рекао је за “Глас Српске” да је за ову годину планирано више пројеката, а поред клупа, у парку “Батерфлај” биће осликани простори и измјештен паркинг на тој локацији.

- У плану имамо и уређење четвртог пасажа, у “Батином” пролазу, на почетку Господске улице. Поред тога, биће урађене и двије клупе код маркета у Борику. Покренут је пројекат прве градске чесме, чије идејно рјешење је раније изабрано - казао је Станковић.

Сви пројекти тренутно су на чекању због актуелне епидемиолошке ситуације, али Станковић наглашава да ће настојати да их заврше током године.

Тим за мале интервенције тренутно ради двије публикације чији је циљ приближавање идеје пројектовања у простору и већег учешћа становника у уређењу градских површина.

- Наша идеја је да на што једноставнији начин идеју представимо свима. Ове публикације биће доступне и другим градовима у Републици Српској, али и братским градовима Бањалуке, како би и они могли спровести сличну идеју - рекао је Станковић.

Како је казао, много је запостављених јавних површина, због чега је од велике важности да ова идеја буде доступна свима, а циљ је да управо грађани уређују те просторе.

- Направили смо и онлајн платформу, гдје ће сав материјал бити доступан грађанима, али и другим градовима, а она ће значајно олакшати комуникацију - истакао је Станковић.

Он истиче да у спровођењу малих интервенција могу да учествују сви грађани, што је и главни циљ.

- Жеља нам је да се укључи што већи број појединаца и удружења. Из тог разлога, због забране јавних окупљања, нећемо још започињати пројекте - закључио је Станковић.

Студентски парк

У близини Правног факултета прошле године постављена је прва инсталација, а у наредном периоду биће уређен простор око Правног и Економског факултета.

- У плану је да ту никне сасвим нови парк, који ће измјестити центар дружења за све студенте и грађане ближе ријеци. Први радови ће бити ускоро реализовани, а изградњом новог моста планирано је да све мале интервенције буду завршене - казао је Миленко Станковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана