Male intervencije na čekanju

Aleksandar Stojanović
Male intervencije na čekanju

BANjALUKA - Tim za male intervencije planira da, po završetku aktuelne epidemiološke situacije, počne realizaciju projekata planiranih za ovu godinu, a prvi od njih biće postavljanje novih klupa u parku “Baterflaj” kod Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Še­f Tima za male intervencije Milenko Stanković rekao je za “Glas Srpske” da je za ovu godinu planirano više projekata, a pored klupa, u parku “Baterflaj” biće oslikani prostori i izmješten parking na toj lokaciji.

- U planu imamo i uređenje četvrtog pasaža, u “Batinom” prolazu, na početku Gospodske ulice. Pored toga, biće urađene i dvije klupe kod marketa u Boriku. Pokrenut je projekat prve gradske česme, čije idejno rješenje je ranije izabrano - kazao je Stanković.

Svi projekti trenutno su na čekanju zbog aktuelne epidemiološke situacije, ali Stanković naglašava da će nastojati da ih završe tokom godine.

Tim za male intervencije trenutno radi dvije publikacije čiji je cilj približavanje ideje projektovanja u prostoru i većeg učešća stanovnika u uređenju gradskih površina.

- Naša ideja je da na što jednostavniji način ideju predstavimo svima. Ove publikacije biće dostupne i drugim gradovima u Republici Srpskoj, ali i bratskim gradovima Banjaluke, kako bi i oni mogli sprovesti sličnu ideju - rekao je Stanković.

Kako je kazao, mnogo je zapostavljenih javnih površina, zbog čega je od velike važnosti da ova ideja bude dostupna svima, a cilj je da upravo građani uređuju te prostore.

- Napravili smo i onlajn platformu, gdje će sav materijal biti dostupan građanima, ali i drugim gradovima, a ona će značajno olakšati komunikaciju - istakao je Stanković.

On ističe da u sprovođenju malih intervencija mogu da učestvuju svi građani, što je i glavni cilj.

- Želja nam je da se uključi što veći broj pojedinaca i udruženja. Iz tog razloga, zbog zabrane javnih okupljanja, nećemo još započinjati projekte - zaključio je Stanković.

Studentski park

U blizini Pravnog fakulteta prošle godine postavljena je prva instalacija, a u narednom periodu biće uređen prostor oko Pravnog i Ekonomskog fakulteta.

- U planu je da tu nikne sasvim novi park, koji će izmjestiti centar druženja za sve studente i građane bliže rijeci. Prvi radovi će biti uskoro realizovani, a izgradnjom novog mosta planirano je da sve male intervencije budu završene - kazao je Milenko Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana