Мадалена Црљен и Миња Ферјанчић имају необичне кућне љубимце: Живе са змијама и тарантулама

Невена Рељић
Мадалена Црљен и Миња Ферјанчић имају необичне кућне љубимце: Живе са змијама и тарантулама

БАЊАЛУКА - Да неко у стану држи пса или мачку, није необична појава, али већина људи са чуђењем и подозрењем гледа на некога ко за кућног љубимца има змију или тарантулу.

Знатижеља и љубав према необичним животињама потакле су двоје Бањалучана да у кући направе тераријуме у којем се шепуре ови егзотични кућни љубимци. Мадалена Црљен каже да је одувијек вољела инсекте и рептиле те је као дијете имала инсектаријум.

- Истражујући о овим животињама временом сам се заљубила у њих јер је свака другачија и прелијепа на свој начин. Знатижеља је побиједила па сад имам 15 тарантула - прича Мадалена за “Глас Српске”.

За почетнике, који се желе бавити овим хобијем, препоручује тарантуле из групе “Нови свијет”.

- На почетку сам бирала тарантуле само по изгледу тако да сам први пут купила једну која је отровна и брза. Док сам је пребацивала у већи тераријум, побјегла ми је уз рукав у косу те у ћебе у којем смо је пронашли - казала је Мадалена. Тада је схватила да нема шале са овом малом, али опасном љубимицом из “Старог свијета”.

- Након тога сам набавила женку из групе “Нови свијет”, која је много већа. Мирна је и њу дајем људима који желе да држе тарантулу, баш као правог кућног љубимца - казала је Мадалена.

На Сајму егзотичних животиња у Будимпешти набавила је четири женке.

- Оне су много скупље јер су љепше, веће и живе дуже. Тада сам још више завољела тарантуле - казала је Мадалена.

Додаје да је највећа лаж да тарантуле немају отров.

- Свака тарантула је мање или више отровна. Постоје врсте чији је ујед болан као убод пчеле, а имају и оне чији отров може човјека оставити згрченог три дана - рекла је Мадалена.

Храни их жохарима и црвима које сама узгаја.

- Неке врсте нису јеле ништа годину дана. Имам колонију мадагаскарског сиктајућег жохара и црве којима храним тарантуле. Оне једу једном у два мјесеца, а свакодневно им дајем воду. Битно је да су им стомак и глава исте величине - прича Мадалена.

Сматра да се многи ових животиња плаше из незнања.

- Неко има пса, а ја тарантуле. Око њих нема толико обавеза јер су више декоративни него интерактивни кућни љубимци - закључила је Мадалена.

Њен пријатељ Миња Ферјанчић узгаја двије змије. Испочетка је преговарао са родитељима да их набави, али су се временом навикли на његов хоби.

- Живим поред Врбање и док су се моји другари љети купали, ја сам тражио змије. Није ми било јасно зашто их се други плаше - рекао је Миња.

Оба љубимца су смукови. Једна је кукурузни смук и зове се Јоланда, а друга је тзв. пацовска змија (рат снаке). Поријеклом су из Сјеверне Америке и нису отровнице. Тераријум изгледа попут њиховог природног амбијента.

- Јоланда се креће по земљи, али воли и да се пење по дрвећу, па има велику грану у тераријуму по којој се вјеша. Друга змија више воли дрвеће те има мноштво зеленила и коријен дрвета унутра - казао је Миња.

Змијама је неопходно да имају извор топлоте у виду подних гријача и воду.  Храни их бијелим лабораторијским мишевима.

- Имам колонију мишева коју узгајам и по потреби их хумано усмртим хлађењем те буду замрзнути. Храним их сваких 15 дана. Током пресвлачења се не хране - испричао је Миња. Каже да је поносан што је успио да разбије предрасуде о змијама и страх у својој околини.

Мијењање коже

Пресвлачење змија је неопходно јер њихова кожа нема способност да прати раст тијела те им постане тијесна.

- Тада су у стању мировања које може трајати до 20 дана. Пресвлаче се тако што прво трљају главу о неки предмет те им тако кожа пукне онда се, у једном комаду, извлаче из ње уз помоћ контракције мишића – казао је Миња Ферјанчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана