“Луди камен” на чекању због вируса

Илијана Божић
“Луди камен” на чекању због вируса

Од проглашења ванредне ситуације због пандемије вируса корона велики број вјенчања је отказан, а из Одјељења за општу управу кажу да се углавном ради о вјенчањима која су укључивала велики број званица, те прославу у свадбеним салонима и хотелима.

Начелница одјељења Сања Павловић казала је за “Глас Српске” да је, с обзиром на забрану окупљања и затварање угоститељских објеката, отказивање вјенчања било очекивано.

- Усљед епидемиолошке ситуације, а сходно искуству из ранијих година, примијећен је смањен број оних који заказују термине за вјенчања. У марту 2019. године обављено је 55 вјенчања, што није случај у истом периодом ове године - рекла је Павловићева.

Она је нагласила да је за 20. и 21. март било најављено пет вјенчања.

- Четири пара, која су тог викенда требало да ступе у брачну заједницу, отказала су вјенчање усљед ванредне ситуације. У наредном периоду можемо очекивати даља одгађања због уведених мјера - казала је Павловићева.

Истакла је да они који желе да се вјенчају без планираног славља то могу да ураде у мјесним канцеларијама или у Галерији.

- Вјенчања се одржавају у складу са прописаним мјерама у ванредној ситуацији. У Галерији, поред одборника и матичара, присутни могу бити само младенци и два свједока. Обавезно је ношење заштитних маски и рукавица, као и поштовање препоручене мјере растојања између присутних. Такође, редукован је и број особа које могу да присуствују склапању брака у мјесним уредима - рекла је Павловићева.

Младенци који су планирали да стану “на луди камен” не могу против више силе, па су прославу оставили за боље дане.

- Вјереник и ја свадбу смо заказали за 11. април. До посљедњег тренутка смо се надали да нећемо морати да помјерамо датум, јер је ионако било тешко пронаћи слободан термин и салу. Међутим, ипак ћемо чекати бољи тренутак - рекла је Јелена М.

Да младенци све чешће отказују вјенчања и прославе, потврђују и угоститељи, који су забринути јер ће ванредна ситуација негативно утицати на њихово пословање.

- Термини прославе вјенчања који су били резервисани за март, април и мај пролонгирају се за крај маја или за идућу годину. Они који су обезбиједили мјеста за свадбена весеља у јуну и јулу чекају да виде како ће се ситуација развијати - истакли су из Свадбеног салона “Асторија”.

Према њиховим ријечима, ово ће веома лоше утицати на њихов рад, али и на читав ланац добављача хране и пића, цвијећа, као и на музичаре.

Упис новорођенчади

Из Одјељења за општу управу истакли су да се упис дјеце у књигу рођених врши сходно динамици која је прилагођена ванредној ситуацији.

- Редукован је број присутних лица у канцеларијама матичара овлашћених за упис дјетета, те је неопходно да подносиоци захтјева поштују мјере које се односе на ношење адекватне заштите. Родитељи могу поднијети захтјев за упис дјетета сваког радног дана од осам до 13 часова у канцеларији број шест у сједишту Градске управе - рекли су из овог одјељења.

Додали су да продужење законских рокова за упис дјетета у књигу рођених, у конкретној ситуацији, може наложити једино Републички штаб за ванредне ситуације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана