“Ludi kamen” na čekanju zbog virusa

Ilijana Božić
“Ludi kamen” na čekanju zbog virusa

Od proglašenja vanredne situacije zbog pandemije virusa korona veliki broj vjenčanja je otkazan, a iz Odjeljenja za opštu upravu kažu da se uglavnom radi o vjenčanjima koja su uključivala veliki broj zvanica, te proslavu u svadbenim salonima i hotelima.

Načelnica odjeljenja Sanja Pavlović kazala je za “Glas Srpske” da je, s obzirom na zabranu okupljanja i zatvaranje ugostiteljskih objekata, otkazivanje vjenčanja bilo očekivano.

- Usljed epidemiološke situacije, a shodno iskustvu iz ranijih godina, primijećen je smanjen broj onih koji zakazuju termine za vjenčanja. U martu 2019. godine obavljeno je 55 vjenčanja, što nije slučaj u istom periodom ove godine - rekla je Pavlovićeva.

Ona je naglasila da je za 20. i 21. mart bilo najavljeno pet vjenčanja.

- Četiri para, koja su tog vikenda trebalo da stupe u bračnu zajednicu, otkazala su vjenčanje usljed vanredne situacije. U narednom periodu možemo očekivati dalja odgađanja zbog uvedenih mjera - kazala je Pavlovićeva.

Istakla je da oni koji žele da se vjenčaju bez planiranog slavlja to mogu da urade u mjesnim kancelarijama ili u Galeriji.

- Vjenčanja se održavaju u skladu sa propisanim mjerama u vanrednoj situaciji. U Galeriji, pored odbornika i matičara, prisutni mogu biti samo mladenci i dva svjedoka. Obavezno je nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i poštovanje preporučene mjere rastojanja između prisutnih. Takođe, redukovan je i broj osoba koje mogu da prisustvuju sklapanju braka u mjesnim uredima - rekla je Pavlovićeva.

Mladenci koji su planirali da stanu “na ludi kamen” ne mogu protiv više sile, pa su proslavu ostavili za bolje dane.

- Vjerenik i ja svadbu smo zakazali za 11. april. Do posljednjeg trenutka smo se nadali da nećemo morati da pomjeramo datum, jer je ionako bilo teško pronaći slobodan termin i salu. Međutim, ipak ćemo čekati bolji trenutak - rekla je Jelena M.

Da mladenci sve češće otkazuju vjenčanja i proslave, potvrđuju i ugostitelji, koji su zabrinuti jer će vanredna situacija negativno uticati na njihovo poslovanje.

- Termini proslave vjenčanja koji su bili rezervisani za mart, april i maj prolongiraju se za kraj maja ili za iduću godinu. Oni koji su obezbijedili mjesta za svadbena veselja u junu i julu čekaju da vide kako će se situacija razvijati - istakli su iz Svadbenog salona “Astorija”.

Prema njihovim riječima, ovo će veoma loše uticati na njihov rad, ali i na čitav lanac dobavljača hrane i pića, cvijeća, kao i na muzičare.

Upis novorođenčadi

Iz Odjeljenja za opštu upravu istakli su da se upis djece u knjigu rođenih vrši shodno dinamici koja je prilagođena vanrednoj situaciji.

- Redukovan je broj prisutnih lica u kancelarijama matičara ovlašćenih za upis djeteta, te je neophodno da podnosioci zahtjeva poštuju mjere koje se odnose na nošenje adekvatne zaštite. Roditelji mogu podnijeti zahtjev za upis djeteta svakog radnog dana od osam do 13 časova u kancelariji broj šest u sjedištu Gradske uprave - rekli su iz ovog odjeljenja.

Dodali su da produženje zakonskih rokova za upis djeteta u knjigu rođenih, u konkretnoj situaciji, može naložiti jedino Republički štab za vanredne situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana