Љубитељи природе добијају парк шуму Старчевица

Мирослав Галић
Љубитељи природе добијају парк шуму Старчевица

Бањалука - Подручје парк шуме Старчевица препознато је и вредновано још урбанистичким планом из 1975. године, као и регулационим планом из 1989. године, али тек ове године почиње реализација програма њене заштите и развоја.

Пред одборницима Скупштине града на сљедећој сједници,  31. марта, наћи ће се и приједлози одлуке о изради "зонинг плана" и одлуке о утицају на животну средину у парк шуми Старчевица.

Парк шума би обухватала 1.223 хектара на ширем градском подручју, у мјесним заједницама Ада, Дебељаци, Јагаре, Старчевица, Обилићево, Српске топлице и Карановац и била би уређена као мјесто за одмор и рекреацију. То је подручје Понира, познатих излетишта Трешњик и Бањ брдо, те брдских дијелова до водозахвата у Новоселији.

- Планом је предвиђен развој туристичких садржаја попут излетишта, пјешачких стаза, пикник мјеста, планинарских и ловачких домова и угоститељских објеката који не смију угрозити природни амбијент - рекли су у Градској управи.

Додали су и да наведени простор представља подручје од посебне вриједности јер поред природног насљеђа садржи и заштићени споменик културе на Бањ брду. Управо ће кроз процјену утицаја на животну средину посебна пажња бити посвећена њиховој заштити.

Локалним еколошким акционим планом град је предвидио рок завршетка ових активности за 2018. годину. Новац потребан за реализацију био би обезбијеђен из буџета града, али његов износ у Градској управи нису могли прецизирати.

У Центру за заштиту животне средине кажу да су заинтересовани да се активно укључе у процес израде овог плана, о чему су обавијестили и надлежне у граду.

- Овај простор је од изузетне вриједности у еколошком и туристичком погледу, као и због вриједности саме шуме, за коју је потребно утврдити мјере заштите. Сматрамо исправном одлуку да се ради стратешка процјена утицаја на животну средину, те ћемо у зависности од квалитета извјештаја одлучити на који начин ћемо се према њему поставити - рекла је асистент у овом центру Јелена Бркић.

Заштита

Споменик палим Крајишницима у Другом свјетском рату на Бањ брду, који се налази у ужој меморијалној зони парк шуме Старчевица, према одлуци Комисије за очување националних споменика БиХ из 2013. године, проглашен је природно-споменичким комплексом посебне историјске и амбијенталне вриједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана