Љубав јача од короне

Александра Тодоровић
Љубав јача од короне

БАЊАЛУКА - Вјенчање је један од најважнијих дана у животу многих парова, које носи посебну симболику и значај за младенце, а број склопљених бракова у граду није смањен, упркос пандемији вируса корона. Они се и даље вјенчавају, додуше, у измијењеним околностима, усљед пооштрених епидемиолошких мјера, саопштили су из Градске управе.

- Утицај пандемије се одразио само на динамику и начин обављања чина вјенчања, приликом којег је ограничен број присутних и обавезно поштовање прописаних епидемиолошких мјера - казали су из Градске управе.

Како наводе, забрана окупљања изазвана пандемијом повећала је број вјенчања обављених у службеним просторијама, јер се церемоније углавном организују у ужем кругу породице младенаца, кумова и неколицине пријатеља.

- Све је већи број младенаца који се вјенчавају у атријуму Градске управе или Музеју савремене умјетности Републике Српске - потврдили су из града.

Према подацима Одјељења за општу управу, током прошле године на ужем подручју града закључено је 725 бракова, што не представља значајно смањење у односу на протекле године, ако се узму у обзир услови узроковани пандемијом.

- Интересантан је податак да је у периоду од јануара до априла 2019. године закључено 116 бракова, а у истом периоду 2020. године, упркос примјени противепидемијских мјера, брак је закључило 119 парова - истакли су из овог одјељења.

Додали су да је до сада у 2021. години закључено највише бракова.

- Обављена су 152 вјенчања, 33 више него у истом периоду прошле године, што имплицира да противпандемијске мјере нису препрека за обављање овог, за многе, најсвечанијег чина у животу - нагласили су у Градској управи.

Један новопечени брачни пар из Бањалуке одлучио се да судбоносно “да” изрекне баш у јеку пандемије. Церемонију су обавили у друштву кумова, матичара и фотографа који су стајали на прописаној удаљености.

- За датум вјенчања смо се одлучили још крајем прошле године, јер за нас има посебан значај. Наравно да смо планирали да у церемонију укључимо и родитеље и пријатеље, али епидемиолошки услови нам то нису дозволили - казала је младенка, која није жељела да јој објавимо име.

Просјек година

Из Републичког завода за статистику саопштили су да је занимљив податак да је просјечна старост младожење у 2019. години при закључивању брака била 32 године, док је за невјесту била 29 година.

- Просјечна старост жена при разводу брака у 2019. години износила је око 39 година, а у истој години за мушкарце просјечно је била 43 године - саопштили су из завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана