Ljubav jača od korone

Aleksandra Todorović
Ljubav jača od korone

BANjALUKA - Vjenčanje je jedan od najvažnijih dana u životu mnogih parova, koje nosi posebnu simboliku i značaj za mladence, a broj sklopljenih brakova u gradu nije smanjen, uprkos pandemiji virusa korona. Oni se i dalje vjenčavaju, doduše, u izmijenjenim okolnostima, usljed pooštrenih epidemioloških mjera, saopštili su iz Gradske uprave.

- Uticaj pandemije se odrazio samo na dinamiku i način obavljanja čina vjenčanja, prilikom kojeg je ograničen broj prisutnih i obavezno poštovanje propisanih epidemioloških mjera - kazali su iz Gradske uprave.

Kako navode, zabrana okupljanja izazvana pandemijom povećala je broj vjenčanja obavljenih u službenim prostorijama, jer se ceremonije uglavnom organizuju u užem krugu porodice mladenaca, kumova i nekolicine prijatelja.

- Sve je veći broj mladenaca koji se vjenčavaju u atrijumu Gradske uprave ili Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske - potvrdili su iz grada.

Prema podacima Odjeljenja za opštu upravu, tokom prošle godine na užem području grada zaključeno je 725 brakova, što ne predstavlja značajno smanjenje u odnosu na protekle godine, ako se uzmu u obzir uslovi uzrokovani pandemijom.

- Interesantan je podatak da je u periodu od januara do aprila 2019. godine zaključeno 116 brakova, a u istom periodu 2020. godine, uprkos primjeni protivepidemijskih mjera, brak je zaključilo 119 parova - istakli su iz ovog odjeljenja.

Dodali su da je do sada u 2021. godini zaključeno najviše brakova.

- Obavljena su 152 vjenčanja, 33 više nego u istom periodu prošle godine, što implicira da protivpandemijske mjere nisu prepreka za obavljanje ovog, za mnoge, najsvečanijeg čina u životu - naglasili su u Gradskoj upravi.

Jedan novopečeni bračni par iz Banjaluke odlučio se da sudbonosno “da” izrekne baš u jeku pandemije. Ceremoniju su obavili u društvu kumova, matičara i fotografa koji su stajali na propisanoj udaljenosti.

- Za datum vjenčanja smo se odlučili još krajem prošle godine, jer za nas ima poseban značaj. Naravno da smo planirali da u ceremoniju uključimo i roditelje i prijatelje, ali epidemiološki uslovi nam to nisu dozvolili - kazala je mladenka, koja nije željela da joj objavimo ime.

Prosjek godina

Iz Republičkog zavoda za statistiku saopštili su da je zanimljiv podatak da je prosječna starost mladoženje u 2019. godini pri zaključivanju braka bila 32 godine, dok je za nevjestu bila 29 godina.

- Prosječna starost žena pri razvodu braka u 2019. godini iznosila je oko 39 godina, a u istoj godini za muškarce prosječno je bila 43 godine - saopštili su iz zavoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana