Љетни начин рада бањалучких вртића подијелио родитеље

Данијела Бајић
Љетни начин рада бањалучких вртића подијелио родитеље

БАЊАЛУКА - Вијест да ће јавни вртићи у највећем граду Српске први пут у јулу ове године на колективни годишњи одмор узбуркала је јавност и подијелила мишљења родитеља, због чега су добили прилику да се путем анкете у наредним данима изјасне да ли су за закључавање објеката на двије седмице или за рад по измијењеном програму током љета.

Мајка петогодшњака који иде у обданиште на Старчевици Дана Стојић истакла је да је више за опцију да вртиће закључају на двије седмице него да дијете сваки дан води на друго мјесто.

- За дјецу, бар моје, велики је шок да често мијењају окружење. Ни нама одраслима не би било пријатно да сваки други-трећи дан мијењамо средину, гдје нас чекају друге тете и дјеца. Мали су они да се тек тако могу уклопити. Сва срећа па су нам близу дјед и баба, који ускачу да причувају дјечака кад год треба - рекла је Стојићева.

С друге стране мајка Ана Јанковић, чија дјевојчица иде у један од вртића Центра за предшколско васпитање и образовање, казала је да не зна како ће у том периоду организовати чување дјетета, јер онај коме би је и могла повјерити није ни близу Бањалуке.

- Супруг и ја радимо такав посао да је немогуће узети годишњи баш у том периоду, јер ми нисмо једини у фирми чије дијете иде у јавни вртић. Ни сама не знам како ћемо ове године то извести, а имајући у виду да је много родитеља који су у истој ситуацији, вјерујем да ће и тету, која приватно чува дјецу, тада бити немогуће наћи - рекла је Јанковићева.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука Петар Јокановић истакао је за “Глас Српске” да анкетом, која је у вртићима почела у понедјељак, желе да докажу да је више родитеља за колективни годишњи одмор него за љетну шему рада.

- Већина родитеља која је искусила љетну шему рада је више за колективни годишњи одмор, јер само тако дијете неће мијењати тету и групу на коју је већ навикло. У љетној шеми дјеца мијењају објекте и другаре у три-четири наврата, као и тете - казао је Јокановић.

Додао је да су из тог разлога у анкети детаљно навели који су услови љетне шеме рада, која траје од 15. јуна до 15. августа, а резултати испитивања се могу очекивати у наредним данима.

- Није нам се једном десило да се током љета родитељ жали на то што је његово дијете у групи са дјецом коју не познаје, да често мијења васпитача и слично. Родитељима се лакше снаћи да им неко на двије седмице причува дијете након што виде како та љетна шема функционише и да малишани због тога бојкотују одлазак у вртић - нагласио је Јокановић.

Што се тиче љетног плана рада јавних вртића, које похађа више од 2.500 малишана, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић казао је да ће бити онако како родитељи одлуче у анкети.

- Договорили смо се да буде спроведена анкета међу родитељима, али да нема притиска на њих и позивам их само да кажу искрено оно како њима одговара - казао је Станивуковић и додао да је циљ да буде удовољено већини.

Цијена

Петар Јокановић каже да Центар за предшколско васпитање и образовање за сада не размишља о корекцији цјеновника, односно о учешћу родитеља у економској цијени боравка дјеце.

- Уколико дође до такве идеје, Скупштина града Бањалука даје коначну одлуку. Међутим не видим да ће се то у скорије вријеме десити, иако сматрам да је учешће родитеља испод реалног трошка - казао је Јокановић и додао да цијена боравка дјеце у јавним вртићима није мијењана од 2010. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана