Ljetni način rada banjalučkih vrtića podijelio roditelje

Danijela Bajić
Ljetni način rada banjalučkih vrtića podijelio roditelje

BANjALUKA - Vijest da će javni vrtići u najvećem gradu Srpske prvi put u julu ove godine na kolektivni godišnji odmor uzburkala je javnost i podijelila mišljenja roditelja, zbog čega su dobili priliku da se putem ankete u narednim danima izjasne da li su za zaključavanje objekata na dvije sedmice ili za rad po izmijenjenom programu tokom ljeta.

Majka petogodšnjaka koji ide u obdanište na Starčevici Dana Stojić istakla je da je više za opciju da vrtiće zaključaju na dvije sedmice nego da dijete svaki dan vodi na drugo mjesto.

- Za djecu, bar moje, veliki je šok da često mijenjaju okruženje. Ni nama odraslima ne bi bilo prijatno da svaki drugi-treći dan mijenjamo sredinu, gdje nas čekaju druge tete i djeca. Mali su oni da se tek tako mogu uklopiti. Sva sreća pa su nam blizu djed i baba, koji uskaču da pričuvaju dječaka kad god treba - rekla je Stojićeva.

S druge strane majka Ana Janković, čija djevojčica ide u jedan od vrtića Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kazala je da ne zna kako će u tom periodu organizovati čuvanje djeteta, jer onaj kome bi je i mogla povjeriti nije ni blizu Banjaluke.

- Suprug i ja radimo takav posao da je nemoguće uzeti godišnji baš u tom periodu, jer mi nismo jedini u firmi čije dijete ide u javni vrtić. Ni sama ne znam kako ćemo ove godine to izvesti, a imajući u vidu da je mnogo roditelja koji su u istoj situaciji, vjerujem da će i tetu, koja privatno čuva djecu, tada biti nemoguće naći - rekla je Jankovićeva.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Petar Jokanović istakao je za “Glas Srpske” da anketom, koja je u vrtićima počela u ponedjeljak, žele da dokažu da je više roditelja za kolektivni godišnji odmor nego za ljetnu šemu rada.

- Većina roditelja koja je iskusila ljetnu šemu rada je više za kolektivni godišnji odmor, jer samo tako dijete neće mijenjati tetu i grupu na koju je već naviklo. U ljetnoj šemi djeca mijenjaju objekte i drugare u tri-četiri navrata, kao i tete - kazao je Jokanović.

Dodao je da su iz tog razloga u anketi detaljno naveli koji su uslovi ljetne šeme rada, koja traje od 15. juna do 15. avgusta, a rezultati ispitivanja se mogu očekivati u narednim danima.

- Nije nam se jednom desilo da se tokom ljeta roditelj žali na to što je njegovo dijete u grupi sa djecom koju ne poznaje, da često mijenja vaspitača i slično. Roditeljima se lakše snaći da im neko na dvije sedmice pričuva dijete nakon što vide kako ta ljetna šema funkcioniše i da mališani zbog toga bojkotuju odlazak u vrtić - naglasio je Jokanović.

Što se tiče ljetnog plana rada javnih vrtića, koje pohađa više od 2.500 mališana, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kazao je da će biti onako kako roditelji odluče u anketi.

- Dogovorili smo se da bude sprovedena anketa među roditeljima, ali da nema pritiska na njih i pozivam ih samo da kažu iskreno ono kako njima odgovara - kazao je Stanivuković i dodao da je cilj da bude udovoljeno većini.

Cijena

Petar Jokanović kaže da Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za sada ne razmišlja o korekciji cjenovnika, odnosno o učešću roditelja u ekonomskoj cijeni boravka djece.

- Ukoliko dođe do takve ideje, Skupština grada Banjaluka daje konačnu odluku. Međutim ne vidim da će se to u skorije vrijeme desiti, iako smatram da je učešće roditelja ispod realnog troška - kazao je Jokanović i dodao da cijena boravka djece u javnim vrtićima nije mijenjana od 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana