Лисице у потрази за храном силазе и до центра Бањалуке

Сара Бојанић
Лисице у потрази за храном силазе и до центра Бањалуке

БАЊАЛУКА - Лисице у посљедње вријеме све чешће походе насељене дијелове Бањалуке, а блиски сусрет са овом шумском звјерком имали су становници Борика, Обилићева, Старчевице и Петрићевца.

Иако њихова појава изазива страх код мјештана, ове животиње не представљају опасност, осим ако су бијесне, али такви случајеви нису забиљежени, каже за “Глас Српске” Дарко Јованић, стручно лице за ловство у Ловачком удружењу “Змијање” из Бањалуке.

- Бројност предаторских врста, па тако и лисица, повећана је у ловиштима у околини Бањалуке, али и у цијелој Републици Српској - казао је Јованић.

Како је рекао, има више разлога због којих лисице залазе у градска подручја.

- Села су све пустија, те се лисице у потрази за храном често спуштају до градова. Тако свака зарасла и запуштена површина може да пружи уточиште у случају да у природи нема довољно хране за ове шумске предаторе - појаснио је Јованић.

Ове звијери су врло сналажљиве, па у градовима проналазе храну око контејнера, међу отпацима које људи бацају.

- Лисице се у градовима најчешће скривају у шипражјима, па смо тако имали не тако давно да се ова животиња скривала у Борику, у близини студентског кампуса, на неуређеној и зараслој зеленој површини - казао је Јованић.

Према његовим ријечима, до сада није забиљежен случај да су лисице нападале грађане.

- У урбаним подручјима лисице се навикавају на људе и људске мирисе, најчешће кроз храну коју проналазе, а и кроз честе сусрете. Усљед тога, лисице ријетко бјеже од људи, али ипак њихова присутност ствара панику и страх код становника - рекао је Јованић.

Нагласио је да до сада није било забиљежених случајева бјеснила код лисица.

Додао је да је лисице из града могуће “отјерати” једино чишћењем и крчењем површина и мјеста на којима имају сигуран заклон.

- Ловци не смију да контролисано устрељују лисице у градским зонама, јер је то законом забрањено. Иначе, лисице су веома лукаве животиње и не улазе тако лако у замке. Најбоље би било спријечити њихову појаву у граду тако да се очисте површине на којима би се оне евентуално могле сакрити - појаснио је Јованић.

Ловци

Дарко Јованић је казао да се грађани, у случају да примијете дивљач у граду, могу обратити ловочуварској служби Ловачког удружења “Змијање”.

- Грађанима препоручујемо да не одлажу смеће и храну на доступним мјестима. Ако наиђу на неку дивљу животињу, потребно је да се без панике удаље и позову ловачко удружење - поручио је Јованић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана