Lisice u potrazi za hranom silaze i do centra Banjaluke

Sara Bojanić
Lisice u potrazi za hranom silaze i do centra Banjaluke

BANjALUKA - Lisice u posljednje vrijeme sve češće pohode naseljene dijelove Banjaluke, a bliski susret sa ovom šumskom zvjerkom imali su stanovnici Borika, Obilićeva, Starčevice i Petrićevca.

Iako njihova pojava izaziva strah kod mještana, ove životinje ne predstavljaju opasnost, osim ako su bijesne, ali takvi slučajevi nisu zabilježeni, kaže za “Glas Srpske” Darko Jovanić, stručno lice za lovstvo u Lovačkom udruženju “Zmijanje” iz Banjaluke.

- Brojnost predatorskih vrsta, pa tako i lisica, povećana je u lovištima u okolini Banjaluke, ali i u cijeloj Republici Srpskoj - kazao je Jovanić.

Kako je rekao, ima više razloga zbog kojih lisice zalaze u gradska područja.

- Sela su sve pustija, te se lisice u potrazi za hranom često spuštaju do gradova. Tako svaka zarasla i zapuštena površina može da pruži utočište u slučaju da u prirodi nema dovoljno hrane za ove šumske predatore - pojasnio je Jovanić.

Ove zvijeri su vrlo snalažljive, pa u gradovima pronalaze hranu oko kontejnera, među otpacima koje ljudi bacaju.

- Lisice se u gradovima najčešće skrivaju u šipražjima, pa smo tako imali ne tako davno da se ova životinja skrivala u Boriku, u blizini studentskog kampusa, na neuređenoj i zarasloj zelenoj površini - kazao je Jovanić.

Prema njegovim riječima, do sada nije zabilježen slučaj da su lisice napadale građane.

- U urbanim područjima lisice se navikavaju na ljude i ljudske mirise, najčešće kroz hranu koju pronalaze, a i kroz česte susrete. Usljed toga, lisice rijetko bježe od ljudi, ali ipak njihova prisutnost stvara paniku i strah kod stanovnika - rekao je Jovanić.

Naglasio je da do sada nije bilo zabilježenih slučajeva bjesnila kod lisica.

Dodao je da je lisice iz grada moguće “otjerati” jedino čišćenjem i krčenjem površina i mjesta na kojima imaju siguran zaklon.

- Lovci ne smiju da kontrolisano ustreljuju lisice u gradskim zonama, jer je to zakonom zabranjeno. Inače, lisice su veoma lukave životinje i ne ulaze tako lako u zamke. Najbolje bi bilo spriječiti njihovu pojavu u gradu tako da se očiste površine na kojima bi se one eventualno mogle sakriti - pojasnio je Jovanić.

Lovci

Darko Jovanić je kazao da se građani, u slučaju da primijete divljač u gradu, mogu obratiti lovočuvarskoj službi Lovačkog udruženja “Zmijanje”.

- Građanima preporučujemo da ne odlažu smeće i hranu na dostupnim mjestima. Ako naiđu na neku divlju životinju, potrebno je da se bez panike udalje i pozovu lovačko udruženje - poručio je Jovanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana