Лежећи полицајци лијек за брзу вожњу

Александар Стојановић
Лежећи полицајци лијек за брзу вожњу

БАЊАЛУКА - Изградњом модерног коловоза проблеми мјештана улице Франа Супила нису ријешени, а највеће муке сада задају возачи, који јуре великим брзинама, због чега су становници затражили постављање лежећих полицајаца или знака са ограничењем брзине.

Након што је урађена нова саобраћајница и отворен Тржни центар “Делта планет”, ова улица постала је једна од најфреквентнијих у граду, а несавјесни возачи неријетко крше саобраћајне прописе и возе изразито великим брзинама. 

Мјештанка улице Јована Никић истиче да тај дио града више није безбједан за дјецу, али ни за оне старије становнике.

- Не смијем више дјецу саму да пустим у школу, јер заиста је све већи број возача који несавјесно саобраћају нашом улицом. Не поштују ни опште ограничење у насељеном мјесту и због тога је важно регулисати саобраћај знаком или лежећим полицајцем, а свакако су потребне и јаче полицијске контроле - рекла је Никићева.

Пензионер из ове улице, који није желио да му наводимо име, каже да само пуком срећом до сада није било већих несрећа, али да мјештани неће да се уздају у срећу и да је желе да спријече потенцијалне несреће.

- Нови пут је препородио овај дио града и, мада су повремено велике гужве, то нам није проблем. Али када није саобраћајни шпиц возачи то злоупотребљавају и пролазе брзинама и до стотину километара на час. И ја сам на великом опрезу и разумијем родитеље који страхују за своју дјецу. Потребно нам је што скорије рјешење да не би дошло до веће несреће - рекао је становник улице.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић каже да је план да за почетак буде постављена вертикална саобраћајна сигнализација и, у сарадњи са полицијом, буду појачане контроле несавјесних возача.

- Ако не буде видљивих резултата, размотрићемо постављање лежећих полицајаца. Међутим, важно је напоменути да ти успоривачи нису увијек најидеалније рјешење, али свакако, ако то буде једина, опција биће постављени - нагласио је Сандић. 

 

Захтјеви

Из Одјељења за саобраћај и путеве кажу да је у том одјељењу тренутно на чекању 50 захтјева за постављање лежећег полицајца.

- Проблем је што када бисмо испунили све захтјеве, дошли бисмо у ситуацију да скоро нема улице без лежећих полицајаца, што би знатно успорило саобраћај и био би направљен нови проблем, а већ постојеће гужве би постале још веће - поручили су из Одјељења за саобраћај и путеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана