Ležeći policajci lijek za brzu vožnju

Aleksandar Stojanović
Ležeći policajci lijek za brzu vožnju

BANjALUKA - Izgradnjom modernog kolovoza problemi mještana ulice Frana Supila nisu riješeni, a najveće muke sada zadaju vozači, koji jure velikim brzinama, zbog čega su stanovnici zatražili postavljanje ležećih policajaca ili znaka sa ograničenjem brzine.

Nakon što je urađena nova saobraćajnica i otvoren Tržni centar “Delta planet”, ova ulica postala je jedna od najfrekventnijih u gradu, a nesavjesni vozači nerijetko krše saobraćajne propise i voze izrazito velikim brzinama. 

Mještanka ulice Jovana Nikić ističe da taj dio grada više nije bezbjedan za djecu, ali ni za one starije stanovnike.

- Ne smijem više djecu samu da pustim u školu, jer zaista je sve veći broj vozača koji nesavjesno saobraćaju našom ulicom. Ne poštuju ni opšte ograničenje u naseljenom mjestu i zbog toga je važno regulisati saobraćaj znakom ili ležećim policajcem, a svakako su potrebne i jače policijske kontrole - rekla je Nikićeva.

Penzioner iz ove ulice, koji nije želio da mu navodimo ime, kaže da samo pukom srećom do sada nije bilo većih nesreća, ali da mještani neće da se uzdaju u sreću i da je žele da spriječe potencijalne nesreće.

- Novi put je preporodio ovaj dio grada i, mada su povremeno velike gužve, to nam nije problem. Ali kada nije saobraćajni špic vozači to zloupotrebljavaju i prolaze brzinama i do stotinu kilometara na čas. I ja sam na velikom oprezu i razumijem roditelje koji strahuju za svoju djecu. Potrebno nam je što skorije rješenje da ne bi došlo do veće nesreće - rekao je stanovnik ulice.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić kaže da je plan da za početak bude postavljena vertikalna saobraćajna signalizacija i, u saradnji sa policijom, budu pojačane kontrole nesavjesnih vozača.

- Ako ne bude vidljivih rezultata, razmotrićemo postavljanje ležećih policajaca. Međutim, važno je napomenuti da ti usporivači nisu uvijek najidealnije rješenje, ali svakako, ako to bude jedina, opcija biće postavljeni - naglasio je Sandić. 

 

Zahtjevi

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve kažu da je u tom odjeljenju trenutno na čekanju 50 zahtjeva za postavljanje ležećeg policajca.

- Problem je što kada bismo ispunili sve zahtjeve, došli bismo u situaciju da skoro nema ulice bez ležećih policajaca, što bi znatno usporilo saobraćaj i bio bi napravljen novi problem, a već postojeće gužve bi postale još veće - poručili su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana