Кроз забаву стичу здраве навике

Маја Станојевић
Кроз забаву стичу здраве навике

БАЊАЛУКА - Пројекат “Развој спорта кроз школске спортске секције” започео је у 23 основне школе на подручју града, а сви ученици од другог до петог разреда добиће прилику да бесплатно тренирају и развијају спортски дух, казали су ово за “Глас Српске” из Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт. Нагласили су да је циљ пројекта што боља организација ученика основних школа у оквиру наставе физичког васпитања као и стицање здравих навика вјежбања.

- Овим пројектом, свим ученицима од другог до петог разреда омогућен је додатни вид физичког ангажовања, кроз спортску активност за коју ће се основци сами одлучити. Садржаји, односно секције, додатно су обогаћени спортским полигонима и такмичењима - појаснили су из одјељења.

Тренинзи за најмлађе одржавају се у фискултурним салама или простору које одреде школе.

Из одјељења кажу да се у спортским секцијама највећа пажња посвећује моторичким способностима код дјеце, а малишани уче и техничке елементе спортова који су прилагођени њиховом узрасту.

Како су истакли из одјељења, ове школске године за учешће у реализацији пројекта пријавили су се незапослени и запослени професори физичког васпитања као и професори на стручном усавршавању.

- У спровођењу пројекта учествује шест незапослених професора физичког васпитања и спорта, девет професора без радног искуства који су на стручном оспособљавању, те шест запослених професора - казали су из одјељења.

Појаснили су да ће увид у број пријављених малишана за ове активности имати када професори доставе извјештаје о раду за октобар.

- Кроз ранија искуства дешавало се да на почетку буде велики број заинтересоване дјеце за учешће у секцијама, међутим, доласком зимског периода, тај број се смањује. Надамо се да вирус корона ове године неће ометати одржавање активности, те да ће бити већи број учесника у пројекту - рекли су из одјељења.

Додали су да очекују пораст броја заинтересованих малишана за понуђене секције, посебно послије паузе током пандемије и свих недаћа које су довеле до обустављања наставе физичког васпитања у фискултурним салама.

Пандемија

Из Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт казали су да је у школској 2018/2019. години кроз пројекат бесплатних спортских секција прошло око 1.600 ученика.

- У 2019/2020. години у марту 2020. дошло је до прекида због пандемије вируса корона. У тој школској години учествовало је око 1.400 ученика - рекли су из одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана