Kroz zabavu stiču zdrave navike

Maja Stanojević
Kroz zabavu stiču zdrave navike

BANjALUKA - Projekat “Razvoj sporta kroz školske sportske sekcije” započeo je u 23 osnovne škole na području grada, a svi učenici od drugog do petog razreda dobiće priliku da besplatno treniraju i razvijaju sportski duh, kazali su ovo za “Glas Srpske” iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport. Naglasili su da je cilj projekta što bolja organizacija učenika osnovnih škola u okviru nastave fizičkog vaspitanja kao i sticanje zdravih navika vježbanja.

- Ovim projektom, svim učenicima od drugog do petog razreda omogućen je dodatni vid fizičkog angažovanja, kroz sportsku aktivnost za koju će se osnovci sami odlučiti. Sadržaji, odnosno sekcije, dodatno su obogaćeni sportskim poligonima i takmičenjima - pojasnili su iz odjeljenja.

Treninzi za najmlađe održavaju se u fiskulturnim salama ili prostoru koje odrede škole.

Iz odjeljenja kažu da se u sportskim sekcijama najveća pažnja posvećuje motoričkim sposobnostima kod djece, a mališani uče i tehničke elemente sportova koji su prilagođeni njihovom uzrastu.

Kako su istakli iz odjeljenja, ove školske godine za učešće u realizaciji projekta prijavili su se nezaposleni i zaposleni profesori fizičkog vaspitanja kao i profesori na stručnom usavršavanju.

- U sprovođenju projekta učestvuje šest nezaposlenih profesora fizičkog vaspitanja i sporta, devet profesora bez radnog iskustva koji su na stručnom osposobljavanju, te šest zaposlenih profesora - kazali su iz odjeljenja.

Pojasnili su da će uvid u broj prijavljenih mališana za ove aktivnosti imati kada profesori dostave izvještaje o radu za oktobar.

- Kroz ranija iskustva dešavalo se da na početku bude veliki broj zainteresovane djece za učešće u sekcijama, međutim, dolaskom zimskog perioda, taj broj se smanjuje. Nadamo se da virus korona ove godine neće ometati održavanje aktivnosti, te da će biti veći broj učesnika u projektu - rekli su iz odjeljenja.

Dodali su da očekuju porast broja zainteresovanih mališana za ponuđene sekcije, posebno poslije pauze tokom pandemije i svih nedaća koje su dovele do obustavljanja nastave fizičkog vaspitanja u fiskulturnim salama.

Pandemija

Iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport kazali su da je u školskoj 2018/2019. godini kroz projekat besplatnih sportskih sekcija prošlo oko 1.600 učenika.

- U 2019/2020. godini u martu 2020. došlo je do prekida zbog pandemije virusa korona. U toj školskoj godini učestvovalo je oko 1.400 učenika - rekli su iz odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana